luni, 22 octombrie 2012

Exoziţia lui Valeriu Jabinschi – între senzualitate şi romantism


În anotimpul culorilor calde, a ploilor ciobăneşti, a peisajelor fabuloase moldoveneşti, e bine să admirăm tot ce se întâmplă nou şi frumos în acest sfârşit de octombrie.
Nouă şi frumoasă este şi expoziţia de pictură a artistului plastic Valeriu Jabinschi. Picturile sale, expuse la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” chiar în ajunul zilei de naştere a plasticianului, sunt dovada anilor de activitate în acest domeniu. Tablourile sale frapează prin culoare, originalitate, senzualitate, expresivitate şi romantism.

Născut la 20 octombrie 1967, în satul Ustia, raionul Dubăsari, Valeriu Jabinschi şi-a făcut studiile la Şcoala de pictură pentru copii din or. Dubăsari, Colegiul Republican de Arte Plastice din Chişinău, la Institutul de Arte din Chişinău, după care a urmat studiile postuniversitare la Academia “di Belle Arti di Brera” din Milano.
Numele pictorului Jabinschi este cunoscut în întreaga lume, întrucât şi-a expus lucrările sale atât în Republica Moldova, cât şi în Ucraina, Germania, România, Rusia, etc.
Este cunoscut drept ca cel care a deschis, acum 10 ani, prima școală de pictură murală din Moldova.
Valeriu Jabinschi a devenit în anul 1997 membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. A activat în calitate de cadru didactic la Şcoala de Pictură pentru copii din or. Orhei, la Liceul Republican de Arte Plastice “Igor Vieru” din Chişinău şi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.
În anul 1993, Jabinschi a primit premiul Pictura, la Iaşi, România,  în 1996 – premiul Naţiunilor Unite, fiind desemnat Cel mai bun student, iar în 1997 – Premiul III Unesco.
Valeriu Jabinschi este cunoscut pentru nudurile pe care le desenează, tablourile în acuarelă şi pentru pictura murală pe care o predă studenţilor săi.
Expoziţia lui Valeriu Jabinschi va fi deschisă în perioada 18 octombrie – 4 noiembrie 2012, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”.
ANNA Casian-Musteaţă




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu