Sănătate+Frumusețe

Ce mâncăm toamna?

Mergeți în piață și totul abundă de culoare, parfum și varietate: tarabe încărcate de fructe și legume de sezon, care așteaptă să fie alese și să ne răsfețe cu gustul și calitățile lor. Atunci când sunt consumate în salate crude sau sub forma de suc natural, fructele și legumele au un puternic efect antioxidant.

Datorita continutului foarte bogat in fibre, au un rol important de curatire a deseurilor ramase dupa digestie de-a lungul tractului intestinal. Continutul lor in clorofila ofera organismului protectie impotriva cancerului, neutralizeaza toxinele si curata fluidele vitale din organism. Usor si complet digerabile, legumele proaspete pot fi combinate atat cu carnea, cat si cu fainoasele.

Varza, conopida, broccoli si varza de Bruxelles, rosiile, morcovii au un puternic efect protector asupra mucoaselor, in special ale sistemelor respirator si digestiv, fiind prin aceasta adevarati paznici ai acestor organe impotriva cancerului, a ulcerelor sau diverselor infectii. Bogate in nutrienti antioxidanti ca betacarotenul, vitamina C sau seleniul aceste legume protejeaza organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.

Hreanul a fost intotdeauna remarcat pentru proprietatile sale digestive, in special in bucataria balcanica. Se spune chiar ca insusi Confucius, il utiliza la fiecare masa. Ceapa ajuta la curatarea congestiilor si la eliminarea excesului de mucus din tractul digestiv. Dar probabil ca cel mai benefic dintre toate este usturoiul, cel care a fost utilizat de mii de ani in intreaga lumea, nu numai pentru efectele sale culinare atat de apreciate, dar mai ales pentru binecunoscutele sale calitati curative.

Usturoiul de asemenea poseda urmatoarele proprietati: inhiba tumorile, imbunatateste activitatea globulelor albe, mareste productia de anticorpi, distruge ciuperci si fungus precum candida. Usturoiul nu este numai cel mai puternic intaritor natural al sistemului imunitar, el este apreciat si ca un puternic tonifiant sexual.

Strugurii rosii, merele, prunele, grapefruit roz contin o substanta fitochimica numita licopen. Prezenta in cantitati mai mari in aceste fructe delicioase, licopenul are efecte pozitive in profilaxia si tratamentul diverselor formatiuni neoplazice (cancerul de plaman si de prostata).

Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formarii trombilor vasculari. (cheagurilor de sange). Antocianinele par sa ajute de asemenea si la oprirea dezvoltarii formatiunilor maligne. Asadar prin simpla savurare a acestor alimente cu mare densitate nutritiva avem toate sansele sa obtinem o forma excelenta, un sistem imunitar functional si o silueta superba si mai ales pregatita pentru iarna.

Cu ce boli luptă pepenele roșu?

            Cît încă se mai găsesc la piață pepeni, ar fi bine să profiți la maximum de ei, căci te ajută să previi o serie întreagă de boli. Deși de zeci de ani se știe că pepenii reprezintă o sursă excelentă de Vitamina C, A și B6, studiile recente au arătat că fructul, originar din Africa, aproape că nu are egal în ceea ce privește conținutul său de antioxidanți.
            Cel clasic, roșu, are o mare concentrație de licopen, un carotenoid ce neutralizează radicalii liberi, substanțe care fac rău organismului. Consumul regulat de pepene oxidează colesterolul, ameliorînd și reumatismul și osteoartrita, conform Third Age. Despre licopen se știe că protejează organismul de mai multe tipuri de cancer, inclusiv de cel de prostată, endometrial, pulmonar, colorectal și mamar.
            Un studiu realizat anul trecut în SUA, publicat de Journal of Agriculture and Food Chemistry, a arătat că pepenele este excelent atît pentru femei, cît și pentru bărbați, pentru că previne disfuncțiile erectile, scade tensiunea, mărește sensibilitatea la insulină și luptă cu degenerescența maculară.
            În plus, alte cercetări au arătat că acele carotenoide conținute, mai ales beta-carotenul și licopenul, sunt și mai active dacă fructul este păstrat la temperatura camerei și nu la frigider. Refrigerarea face ca unele dintre proprietățile pepenelui să se piardă. 

Topește grăsimea abdominală cu ceai verde


Dacă ești în căutarea unor soluții sănătoase ca să dai jos grăsimea abdominală află că ceaiul verde este printre cele mai bune mijloace naturale pe care le ai la îndemână.
Chiar daca respecti o cura de slabire, este foarte posibil ca grasimea abdominala sa nu dispara complet. Miscarea este o solutie, dar cea mai buna combinate este sa asociezi o alimentatie sanatoasa, exercitiile fizice si ceaiul verde.
Ceaiul verde te scapa de burta in mod natural, contribuie la mentinerea unei greutati normale, este bogat in antioxidanti si are un efect tonic general asupra organsimului, fara sa fie deloc agresiv, scrie
eHow .
Ceaiul verde actioneaza pe mai multe planuri. In primul rand, scade apetitul si iti taie foamea pentru multa vreme. Daca bei o ceasca de
ceai verde dupa masa, senzatia de satietate o sa dureze mult mai mult. Baut inainte de masa vei manca mai putin, pentru ca acesta taie apetitul. Efectul este imediat si dureaza doua-trei ore.
O ceasca de ceai verde este ideala dimineata, dupa ce te trezesti, in loc de cafea sau, si mai bine, dupa micul dejun. Poti bea ceai verde si inainte sau dupa pranz si cina in functie de stilul tau de
viata sau de contextul care iti este favorabil.
Cu cinci cesti (nu cani!) de ceai verde pe parcursul intregii zile, iti vei tine sub control apetitul, vei avea energie, o mina mai buna si un ten mai frumos. Ceaiul verde este de 200 de ori mai eficient asupra pielii decat vitamina E, pentru ca actioneaza asupra eliminarii radicalilor liberi, care afecteaza celulele sanatoase.
Potrivit cercetatorilor americani, arderea grasimilor de pe abdomen este grabita cu 77 la suta, in cazul bautorilor de ceai verde. Ceaiul verde este un excelent remediu si impotriva balonarilor abdominale.
Trebuie adaugat ca ceaiul verde are si un puternic efect antioxidant si intareste imunitatea organismului. Mai mult, este dovedit ca persoanele care consuma ceai verde slabesc mult mai repede decat persoanele care nu beau ceai verde.

... 1 borcan cu miere


Dimineața, pe stomacul gol, o linguriță cu miere face minuni..
Dulce și parfumată
Din vremurile trăvechi, omul a folosit mierea și produsele stupului de albine nu numai ca aliment, ci și ca medicament. Tradițional, mierea este utilizată în bucătărie la prepararea dulciurilor sau a băuturilor răcoritoare, dar și a multor feluri de mîncare.

Pentru a afla dacă mierea cumpărată este naturală, ia o linguriță din borcan și, cu vîrful unui creion chimic, amestecă preț d eun minut. Dacă mierea se colorează din pricina creionului, atunci nu este naturală. În lipsa creionului chimic, bagă o linguriță în borcan și ridic-o ușor. Dacă mierea curge continuu, atunci este naturală.
În cazul în care mierea s-a cristalizat, nu o arunca! Mierea este singurul aliment care nu se alterează. Introdu borcanul într-un vas cu apă fierbinte și lasă-l cîteva minute, amestecînd ușor.
Pe lîngă mierea de tei, salcîm, polifloră și cea de munte, există miere de eucalipt, din flori de avocado sau portocal.
Indiferent de ce fel de miere aveți acasă, nu uitați: Dimineața, pe stomacul gol, o linguriță cu miere face minuni..
Cu drag de voi, ANNA Casian - Musteață 

Rodica Bolganschi: “Pentru a putea crea lucruri frumoase nu trebuie să fii un om deosebit, trebuie să iubești fumosul și să ai inspirație.”

            Rodica Bolganschi, originară din raionul Hîncești, s-a născut pe 30 noiembrie 1979. În 2003 absolveşte Universitatea Tehnică, Facultatea Construcţii Civile Industriale şi Agricole, după care activează în calitate de specialist coordonator la Direcţia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului. Timp de trei ani, lucrează în calitate de şefă a Secţiei de producere şi exploatare a clădirilor în cadrul Universităţii de Stat din Moldova.
            De mai bine de doi ani, Rodica Bolganschi s-a dedicat croşetării genţilor handmade.  La sugestia prietenelor, a postat fotografii cu lucrările sale  pe diferite rețele de socializare, după care  și-a creat un blog și un magazine on-line.  În scurt timp, a reușit să cucerească atît femeile din Republica Moldova, cît și pe cele de peste hotare, gențile create de ea ajungînd pînă în Italia, Ungaria, România şi Canada.
             Genţile Rodicăi Bolganschi imprimă firea ei romantică şi sensibilă, lucru pe care îl poţi citi după motivele florale ce predomină în piesele sale… Despre această pasiune a Rodicăi aflăm mai multe detalii din interviul ce urmează.
            De unde vine pasiunea  ta pentru gențile împletite?
            Am descoperit această îndeletnicire într-o zi geroasă de iarnă,  cînd fulgii de zăpadă cădeau marunți și deși, ca făina la cernut, cînd flori sclipitoare de argint se țeseau pe geamuri… La început închegam niște ochiuri oarbe, dar nimic nu duceam pînă la capat. Frumusețea iernii și timpul liber de care dispuneam,  m-a inspirat și așa, tot cerînd sfatul prietenelor,  utilizînd și informațiile din internet, am deprins arta tricotajului… Și așa am început... Mai întîi o pereche de ciorapi,  apoi  niște gambiere, o rochiță  pentru fetița , după care am ajuns pînă la genți.  Tricotajul  nu este nicidecum un hobby de bunicuță, ci un lucru plăcut și amuzant, care te poate relaxa într-o zi friguroasă de iarnă
            Cum ai descoperit acest meșteșug?
            Îmi plac la nebunie lucrurile execuate manual. Așa am început sa creez genți. Pentru a putea crea lucruri frumoase nu trebuie să fii un om deosebit, trebuie să iubești fumosul și să ai inspirație. Pentru mine nu există momente fără inspirație. Eu ma inspire din tot ce mă încojoară. Dacă simți arta și frumosul, atunci simți în permanență lumea și toate miracolele ei. Nu poți să nu îți găsești inspirație în toată imensitatea de frumos care te înconjoară. Trebuie doar să știi să  interpretezi acest frumos în stil personal și să îl transpui în creația ta, pentru a-l dărui înapoi lumii.
            Cum și cînd ai creeat prima ta geantă?
            Prima mea geantă a fost creată pentru o doamnă din Canada, în 2010,  într-o zi de iarnă. Datorită acestei doamne,  pe care o cunosc de 8 ani, dar cu care nu m-am întîlnit niciodată, am pornit pe acest drum frumos – crearea genților hand-made.  Tot ea, spunîndu-mi că ceea ce fac e frumos și trebuie să vadă și alții, m-a îndemnat să îmi creez și un blog, cît și un magazine on-line.
            De unde ai atîta inspirație? 
            Cînd lucrez la o geantă, noaptea, prin somn,  mă gîndesc doar la ea. Uneori mă trezesc,  îmi iau carnețelul de notițe și îmi fac scheme diferite ca dimineața să le pot executa. În fiecare clipă a zilei creez în mintea mea noi și noi modele de genți, cărora  apoi le dau viață. Mă ajută foarte mult și clientele mele, deoarece ele singure își aleg modelul, culoarea genții, desenul.
            Ai o tehnică specială pe care o utilizezi în confecționare?
            Da, am tehnicile mele speciale pe care le folosesc doar eu în executarea genților. Acestea mă fac unică. Datorită tehnicilor proprii  mi-aș recunoaște gentuța confecționată de mine dintr-o 100 de genți.
            Ce reprezintă pentru tine gențile și cît de mult te caracterizeză?
            Geanta este un accesoriu foarte important în garderoba unei femei. Orice femeie trebuie să aibă propriul stil, dar și gust,  pentru a asorta geanta cu hainele care le poatră.  Gențile create de mine sunt foarte vesele și chiar frivole, dar  în același timp, elementele estetice le mențin în limite practice, făcîndu-le un accesoriu necesar al fiecărei  zile. Una din prioritățile mele este ca gențile să reflecte simplitate,  dar în același timp, să pară sofisticate, bucurîndu clientele cu jocul de culori și texturi. Important e să nu ne fie teamă să experimentăm. Geanta de formă clasică pare destul de plictisitoare,  pe cînd  gențile create de mine sunt foarte atrăgătoare, datorită mînerelor de bambus natural și panglicilor colorate.  Aceste detalii vorbesc despre personalitatea mea, care îmbină  tradiționalul cu nonconformismul. În același  timp, detaliile dau genții un aspect complet şi unic. Cu o astfel de geantă, orice femeie poate fi sigură  100%  că va  atrage privirile tuturor.
            Știm că anul acesta ai devenit membru al Uniunii Mesterilor Populari din Moldova. Ce beneficii îți aduce acest titlu?
            Da, am devenit  mebru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova. De cînd fac parte din Uniune beneficiez de invitații la toate expozițiile din Moldova, cît  și din afara țării.
            Unde te vezi peste 10 ani?
            Mereu am fost cu picioarele pe pămînt,  păstrîndu-mi seriozitatea și  realizînd lucruri de calitate. Timpul mă va răsplăti pentru munca mea... 
             Un cuvînt pentru  Blogul Annei Casian.
            Blogul Annei Casian e un spațiu în care se poate vorbi deschis, e locul unde te poți exprima liber și unde te poți  relaxa  ori regăsi. Îi mulțumesc din suflet Annei că a vut ideea proiectării și construirii acestui blog. Găsesc ca o inițiativă îndrăzneață, necesară și oportună! Îți doresc numai bine și cît mai multă putere și inspirație pentru a putea duce cît mai departe acest frumos proiect.
Text: Anna Casian – Musteață
Foto: din colecția personală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu