marți, 24 iulie 2012

Rodica Bolganschi: “Pentru a putea crea lucruri frumoase nu trebuie să fii un om deosebit, trebuie să iubești fumosul și să ai inspirație.”


            Rodica Bolganschi, originară din raionul Hîncești, s-a născut pe 30 noiembrie 1979. În 2003 absolveşte Universitatea Tehnică, Facultatea Construcţii Civile Industriale şi Agricole, după care activează în calitate de specialist coordonator la Direcţia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului. Timp de trei ani, lucrează în calitate de şefă a Secţiei de producere şi exploatare a clădirilor în cadrul Universităţii de Stat din Moldova.

            De mai bine de doi ani, Rodica Bolganschi s-a dedicat croşetării genţilor handmade.  La sugestia prietenelor, a postat fotografii cu lucrările sale  pe diferite rețele de socializare, după care  și-a creat un blog și un magazine on-line.  În scurt timp, a reușit să cucerească atît femeile din Republica Moldova, cît și pe cele de peste hotare, gențile create de ea ajungînd pînă în Italia, Ungaria, România şi Canada.

             Genţile Rodicăi Bolganschi imprimă firea ei romantică şi sensibilă, lucru pe care îl poţi citi după motivele florale ce predomină în piesele sale… Despre această pasiune a Rodicăi aflăm mai multe detalii din interviul ce urmează.

            De unde vine pasiunea  ta pentru gențile împletite?
            Am descoperit această îndeletnicire într-o zi geroasă de iarnă,  cînd fulgii de zăpadă cădeau marunți și deși, ca făina la cernut, cînd flori sclipitoare de argint se țeseau pe geamuri… La început închegam niște ochiuri oarbe, dar nimic nu duceam pînă la capat. Frumusețea iernii și timpul liber de care dispuneam,  m-a inspirat și așa, tot cerînd sfatul prietenelor,  utilizînd și informațiile din internet, am deprins arta tricotajului… Și așa am început... Mai întîi o pereche de ciorapi,  apoi  niște gambiere, o rochiță  pentru fetița , după care am ajuns pînă la genți.  Tricotajul  nu este nicidecum un hobby de bunicuță, ci un lucru plăcut și amuzant, care te poate relaxa într-o zi friguroasă de iarnă
            Cum ai descoperit acest meșteșug?
            Îmi plac la nebunie lucrurile execuate manual. Așa am început sa creez genți. Pentru a putea crea lucruri frumoase nu trebuie să fii un om deosebit, trebuie să iubești fumosul și să ai inspirație. Pentru mine nu există momente fără inspirație. Eu ma inspire din tot ce mă încojoară. Dacă simți arta și frumosul, atunci simți în permanență lumea și toate miracolele ei. Nu poți să nu îți găsești inspirație în toată imensitatea de frumos care te înconjoară. Trebuie doar să știi să  interpretezi acest frumos în stil personal și să îl transpui în creația ta, pentru a-l dărui înapoi lumii.
            Cum și cînd ai creeat prima ta geantă?
            Prima mea geantă a fost creată pentru o doamnă din Canada, în 2010,  într-o zi de iarnă. Datorită acestei doamne,  pe care o cunosc de 8 ani, dar cu care nu m-am întîlnit niciodată, am pornit pe acest drum frumos – crearea genților hand-made.  Tot ea, spunîndu-mi că ceea ce fac e frumos și trebuie să vadă și alții, m-a îndemnat să îmi creez și un blog, cît și un magazine on-line.
            De unde ai atîta inspirație? 
            Cînd lucrez la o geantă, noaptea, prin somn,  mă gîndesc doar la ea. Uneori mă trezesc,  îmi iau carnețelul de notițe și îmi fac scheme diferite ca dimineața să le pot executa. În fiecare clipă a zilei creez în mintea mea noi și noi modele de genți, cărora  apoi le dau viață. Mă ajută foarte mult și clientele mele, deoarece ele singure își aleg modelul, culoarea genții, desenul.
            Ai o tehnică specială pe care o utilizezi în confecționare?
            Da, am tehnicile mele speciale pe care le folosesc doar eu în executarea genților. Acestea mă fac unică. Datorită tehnicilor proprii  mi-aș recunoaște gentuța confecționată de mine dintr-o 100 de genți.
            Ce reprezintă pentru tine gențile și cît de mult te caracterizeză?
            Geanta este un accesoriu foarte important în garderoba unei femei. Orice femeie trebuie să aibă propriul stil, dar și gust,  pentru a asorta geanta cu hainele care le poatră.  Gențile create de mine sunt foarte vesele și chiar frivole, dar  în același timp, elementele estetice le mențin în limite practice, făcîndu-le un accesoriu necesar al fiecărei  zile. Una din prioritățile mele este ca gențile să reflecte simplitate,  dar în același timp, să pară sofisticate, bucurîndu clientele cu jocul de culori și texturi. Important e să nu ne fie teamă să experimentăm. Geanta de formă clasică pare destul de plictisitoare,  pe cînd  gențile create de mine sunt foarte atrăgătoare, datorită mînerelor de bambus natural și panglicilor colorate.  Aceste detalii vorbesc despre personalitatea mea, care îmbină  tradiționalul cu nonconformismul. În același  timp, detaliile dau genții un aspect complet şi unic. Cu o astfel de geantă, orice femeie poate fi sigură  100%  că va  atrage privirile tuturor.
            Știm că anul acesta ai devenit membru al Uniunii Mesterilor Populari din Moldova. Ce beneficii îți aduce acest titlu?
            Da, am devenit  mebru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova. De cînd fac parte din Uniune beneficiez de invitații la toate expozițiile din Moldova, cît  și din afara țării.
            Unde te vezi peste 10 ani?
            Mereu am fost cu picioarele pe pămînt,  păstrîndu-mi seriozitatea și  realizînd lucruri de calitate. Timpul mă va răsplăti pentru munca mea... 

             Un cuvînt pentru  Blogul Annei Casian.
            Blogul Annei Casian e un spațiu în care se poate vorbi deschis, e locul unde te poți exprima liber și unde te poți  relaxa  ori regăsi. Îi mulțumesc din suflet Annei că a vut ideea proiectării și construirii acestui blog. Găsesc ca o inițiativă îndrăzneață, necesară și oportună! Îți doresc numai bine și cît mai multă putere și inspirație pentru a putea duce cît mai departe acest frumos proiect.

Text: Anna Casian – Musteață
Foto: din colecția personală


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu