marți, 24 iulie 2012

Tîrgul Internațional al meșterilor olari ”La vatra olarului Vasile Gonciari”, la cea de-a doua ediție



Pe data de 22 iulie 2012, în satul Hoginești a avut loc ce-a de-a doua ediție a Tîrgului Internațional al meșterilor olari ”La vatra olarului Vasile Gonciari”.


Acest tîrg are loc în cea de-a 3-ea duminică a lunii iulie în satul Hogineşti, raionul Călăraşi, baştina lui Vasile Goncear. În acest an la tîrg au fost prezenți meşteri din Moldova, România și Rusia, invitaţi de către meşterul de la Hogineşti la Tabăra de Creaţie, organizată de către el, cu o săptămînă înainte de eveniment.  În această Tabără de Creaţie, meşterii nu numai lucrează, îşi împărtăşesc planurile şi secretele măiestriei, dar şi se odihnesc.

La deschiderea Tîrgului au fost prezenți atît oaspeți din diferite localități, cît și reprezentanți de la Ministerul Culturii Boriș.
S-au spus multe cuvinte frumoase şi inspirate despre necesitatea unor astfel de manifestări, despre continuarea tradiţiilor meşteşugurilor moldoveneşti, despre dezvoltarea turismului şi despre multe altele. Iar gazda evenimentului, maestrul Vasile Goncear, a spus că în prezent pentru el Hogineştiul este centrul lumii. A vorbit cu mult entuziasm despre cum ajunge un olar meşter adevărat. A lăsat, însă, sub tăcere faptul, cît efort, nervi şi timp l-a costat organizarea acestui eveniment marcant.

În cadrul sărbătorii au evoluat o serie de colective populare din diferite sate ale raionului Călăraşi şi formaţia „Millenium

ANNA Casian – Musteață
Foto: moldovenii.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu