luni, 21 noiembrie 2011

„Visuri volatile” de Vasile Botnaru

Toţi îl cunosc pe Vasile Botnaru ca pe unul dintre ziariştii notorii de la noi, însă probabil nu toți au avut ocazia să descopere şi o altă latură a jurnalistului, cea de artist plastic. Pentru toţi aceştia, dar şi în general pentru iubitorii de artă, joi, 17 noiembrie a fost deschisă expoziţia de pictură grafică „Visuri volatile", semnată Vasile Botnaru.






Este o expoziţie mult-aşteptată, chiar şi de personajele lucrărilor sale care, după cum spune autorul, l-au tot abandonat în trecut, fiind mereu dăruite prietenilor. Picturile sale sunt inspirate de femeie, laitmotivul fiind „starea unui personaj în plin sentiment şi relaţia într-un cuplu". Totuşi, în această abundenţă feminină cu care jurnalistul artist și-a obișnuit admiratorii de această dată s-au strecurat şi câteva prezenţe masculine, precum portretul ex-preşedintelui Mircea Snegur sau un Don Quijote realizat în cafea.
Printre invitaţii la acest eveniment au putut fi văzute atât feţe oficiale, cât şi nume importante din domeniul artistic, ca Iulian Filip sau Emil Galaicu-Păun, care nu s-au zgârcit în cuvinte de laudă la adresa lui Vasile Botnaru.
Tudor Zbârnea, şeful departamentului grafică a Uniunii Artiştilor Plastici, care a fost şi cel cu ideea organizării acestei expoziţii, l-a caracterizat pe Botnaru ca fiind „un artist cu o gestică excepţională, având o coordonare liberă, spontană şi raţională în acelaşi timp pe suprafaţa unei foi".
Emilian Galaicu-Păun a declarat în schimb că grafica lui Botnaru este făcută pentru a da respiraţie paginii tipărite. Scriitorul a mai adăugat că tehnica sa aminteşte de haiku-ul japonez, picturile fiind realizate cu mişcări foarte iuţi de o mână sigură, ce taie şi în carne vie. O metaforă deloc departe de adevăr, ar spune cei care îl cunosc pe jurnalistul Botnaru.
Expoziţia „Visuri Volatile" este deschisă publicului până pe 1 decembrie la Muzeul Naţional de Artă.

Cristina Costea, pentruea.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu