luni, 21 noiembrie 2011

O seară a iei românești, semnată Valentina Vidrașcu

Anunțată ca unul din evenimentele de modă memorabile ale acestui sfârșit de an, prezentarea celor două colecții ale Valentinei Vidrașcu a fost mai mult decât atât, reușind să adune sub același acoperiș o sumă de haine fabuloase, femei remarcabile și spirit so chic.





De altfel, tot imaginea unei femei remarcabile se pare că a fost sursa de inspirație a creatoarei: în cadrul primei colecții, fundalul muzical a fost asigurat de cântece populare în interpretarea celebrei Maria Tănase, iar în cea de-a doua colecție, coafurile modelelor împodobite cu flori aminteau distinct de o fotografie a cântăreței purtând pălărie cu blană, din perioada anilor '40.
Reinterpretarea stilului anilor '20 cu accente folk, ținute în nuanțe calde pământii, verzi, roșii și gri, stofe precum catifeaua, mătasea și broderiile -- acesteau au fost piesele de rezistență pe care a mizat Valentina Vidrașcu în prima ei colecție, intitulată „Toamna florilor". Majoritatea pieselor au reprezentat rochii, fuste și veste cu imprimeuri - nu e greu de ghicit - florale.

Pauza dintre cele două colecții a fost „colorată" de Natalia Gordienco, care a interpretat câteva piese din noul său album și, cu această ocazie, am aflat cine este creatoarea acelei rochii albe în care interpreta și-a lansat piesele.
Cea de-a doua parte a show-ului s-a intitulat „Ileana Cosânzeana de lux" - o denumire dacă nu pretențioasă, cel puțin capabilă de a crea confuzii. Pentru că luxul a fost unul discret, dat în mare parte de materialele folosite - voal și crep de mătase, dar și catifea -- și, desigur, de acel lucru artizanal deosebit de fin, care constituie semnătura creatoarei.
În rest, dacă cineva s-a așteptat să vadă ilustrată acea noțiune a luxului comună gustului public autohton, plină de paiete și pietricele „swarovski", decolteuri, culori și accesorii care dau peste margini, cred că a fost dezamăgit. Designerul a lucrat pe două direcții principale în ce privește modelele: ținute retro-chic și retro-chic de mireasă, preponderent în nuanțe nobile de alb-sidefiu și negru.
Cele câteva pete de culoare au fost totuși memorabile, fie că este vorba de acea vestă albastră, de ia cu ciucuri roșii strânși în formă de floare sau de blănița neagră de pe gulerul și umerii vestei albe - un contrast la limită de riscant, pe care însă Valentina Vidrașcu a știut să-l valorifice cu gust.
Vălurile de pe capetele modelelor au fost alt detaliu care au evocat imaginea femeii din perioada „de aur", unele din ele amintind de imaginea Reginei Maria.
La sfârșit, publicul s-a delectat cu o serie de modele mai vechi semnate tot Valentina Vidrașcu, prezentate... la purtător! Femeia de afaceri Otilia Drăguțanu, stilista Aurelia Neider, avocata Alina Șavga și, desigur, prezentatoarea TV Nata Albot au fost câteva dintre femeile care au împărtășit publicului câte o creație din cele pe care le dețin în propria colecție.
Cristina Mogîldea, pentruea.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu