vineri, 2 septembrie 2011

Să păstrăm parcul pentru ani înainte


Încă anul trecut, primăria Hînceşti a cîştigat un proiect FISM în vederea amenajării parcului central din oraş, în valoare totală de 200 mii de dolari. Consilierii orăşeneşti au dat prioritate anume acestui aspect ce ţine de urbea noastră, chiar dacă în oraş erau şi alte probleme, dar reieşind din posibilităţile financiare şi condiţiile propuse de FISM, primăria se încadra doar în acest proiect, care ulterior a şi fost înaintat la Fondul de Investiţii.
Ne-am bucurat cu toţii că vom avea un parc frumos, cu străzi pavate şi iluminate, cu locuri special amenajate pentru copii, cu o intrare frumoasă. Ne-am pătruns de responsabilitate, deoarece am conştientizat că acest bun este al tuturor şi odată ce va fi adus la nişte condiţii europene, atunci suntem pur şi simplu datori să păstrăm în bună ordine acest colţişor verde, foarte frumos dealtfel, care ne reprezintă oraşul şi vine să depună mărturie despre gospodarii acestei localităţi. Cu atît mai mult că proiectul prevedea ca şi comunitatea să contribuie financiar cu 15% din suma totală, adică 30 mii de dolari. Deci, contribuind fiecare după posibilitate – cetăţeni, agenţi economici, instituţii – într-o măsură mai mare sau mai mică investim şi noi în ceea ce urmează a fi în curînd un parc nou-amenajat.
Din păcate, nu la toţi ajunge acest mesaj – dacă pînă la urechi a ajuns totuşi, atunci nu şi la conştiinţa sau la inima lor. Lucrările fiind în toi, materialele de construcţie sunt desigur la locul destinaţiei, dar cum să stea acestea neatinse? Cum să nu pună mîna nimeni pe ele? Imposibil! Dacă pavajul a fost pus de curînd, cum să nu fie „încercat” la rezistenţă de motocicliştii care au ignorat interdicţia de a se deplasa cu mijloace de transport pe teritoriul îngrădit al parcului, deteriorînd pavajul, făcînd stricăciuni? Dacă la intrarea nou construită s-a montat o bară de fier, care limitează accesul, cum să stea aceasta neatinsă? Au reuşit s-o îndoaie, curios în ce mod şi de ce... Dacă se vandalizaează în timp ce se contruieşte, ce va fi cînd parcul va fi deschis pentru vizitatori, cînd locurile de joacă pentru copii vor fi „năpădite” de vlăjganii cu ţigara în dinţi, care se vor sui cu picioarele, aşa cum făceau pe băncile şi leagănele din faţa primăriei? Mai are rost să le faci condiţii unor persoane lipsite de bun simţ şi recunoştinţă pentru munca şi banii care s-au investit cu atîta greu aici? Cum să-i faci să înţeleagă că tot pentru ei se fac aceste lucruri frumoase, pentru noi toţi?
În curînd, parcul va fi dat în exploatare, dar va fi şi supravegheat de paznici, care vor avea responsabilitatea ca pe teritoriul parcului să nu se facă stricăciuni sau mizerie de genul sticlelor aruncate sau aprinderea rugurilor neautorizate. Dar apelăm la conştiinţa concitadinilor noştri, să manifeste puţină omenie, căci aici vor veni să se odihnească mame cu copii, bătrînei şi bătrînele, şi ar fi păcat ca într-un an-doi parcul nostru amenajat să revină la aspectul cel de altădată, sau chiar mai rău. Să susţinem eforturile administraţiei locale de a asigura continuitate acestui proiect implementat pentru toate categoriile de cetăţeni ai oraşului, pentru ca atunci cînd ne vin oaspeţi să mergem cu ei în parc şi să le arătăm cît de frumos este şi că aici am contribuit şi noi cu puţin din munca noastră...
www.curierul.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu