vineri, 2 septembrie 2011

„Cînd se va-ntîmpla vreodată - Să fim gospodari... şi-n stradă?”


Deşi în paginile ziarului "Curierul de Hincesti" au fost nu o dată înserate articole care veneau să sensibilizeze opinia publică vizavi de curăţenia din oraş, periodic vedem peisaje care ne descurajează, oferind urbei noastre un aspect care nu-i face deloc faţă. Am constatat, că cetăţenii noştri nu percep conceptul de gospodar în afara propriei gospodării, iar cultura şi bunul simţ pentru mulţi dintre ei sunt doar vorbe goale. Pozele anexate depun mărturie în defavoarea lor, dar şi a noastră a tuturor ca şi comunitate... Am efectuat zilele trecute, împreună cu dl Pavel Lazăr, director executiv SC „Amen Ver” SA, şi dna Tatiana Talmaci, maistru pe sectorul amenajarea oraşului, un raid prin oraşul Hînceşti, pentru a mă convinge de situaţia de-a dreptul deplorabilă  în care sunt nevoiţi angajaţii „Amen Ver” să-şi exercite munca, avînd în vedere că pe lîngă containerele de gunoi zăceau grămezi imense de alte deşeuri, în mare parte de provenienţă vegetală, animală, materiale de construcţii – saci întregi, pe care lucrătorii trebuiau să le încarce în maşină cu mîinile. 

Atunci cînd cineva dintre angajaţii întreprinderii le reproşează oamenilor că aruncă gunoiul pe lîngă tomberon, sunt şi dintre cei care le răspund fără respect că dînşii primesc salariu pentru ca să efectuieze această muncă – ne spune dl Lazăr. Din motivul că într-adevăr sunt nevoiţi să care gunoiul tot mai mult împrăştiat aiurea cu mîinile, unii dintre angajaţii noştri, şi aşa puţini la număr (n.r. – în mare parte femei), se descurajează. Am încercat mai multe metode pentru a le lămuri oamenilor că este interzis să arunce gunoi de altă natură decît cel menajer, că munca acestor oameni merită a fi apreciată măcar puţin, că oraşul nostru merită să fie curat, amenajat, frumos. Nu se poate ca în 20 de ani de independenţă concetăţenii noştri să nu fi învăţat să fie responsabili, să manifeste cultură elementară... Dar consider că rezultatul ar fi mai eficient dacă s-ar implica activ şi autorităţile locale, şi poliţia, care dacă ar patrula sectoarele, ar aplica careva amenzi, oamenii ar înţelege că nu se poate de făcut tot ce vor, că este o ordine şi o lege, care trebuie respectată...” – a spus cu părere de rău dl Lazăr.
„Este revoltător ce se petrece la locurile special amenajate pentru depozitarea gunoiului – containerele răsturnate, deşeurile împrăştiate sau stocate cu roabele şi maşinile, dar pentru acest tip de gunoi trebuie de sesizat  întreprinderea şi de solicitat o maşină pentru a-l evacua direct de la casa omului, contra unei plăţi adăugătoare. Cetăţenii achită lunar un preţ practic simbolic de 7 lei pentru evacuarea gunoiului, dar ceea ce depozitează ei depăşeşte atribuţiile întreprinderii...” – a menţionat şi dna maistru.
Am rămas frapată de insalubriatea creată de concetăţenii mei pe unele sectoare ale oraşului, ca de exemplu str. Ion Creangă 52 (în foto sus), unde întreprinderea a îngrădit tomberoanele, dar oamenii aruncă gunoiul direct la pămînt, de la intrare chiar, fără a se obosi să facă doi paşi şi a pune sacul cu gunoi în ladă sau măcar alături...
Sperăm ca odată cu lansarea noului proiect „Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă”, situaţia să se schimbe spre bine. Ca şi mentalitatea oamenilor, dealtfel...
Elena ZAIŢEV, curierul.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu