luni, 20 decembrie 2010

1 versus 364 … in fiecare an al vietii noastre


364 de zile versus una singura. 364 de zile in care luptam impotriva valorilor, promovam mediocritatea, laudam furtisagurile, ne manifestam ura viscerala impotriva celor ce spun adevarul, laudam prostia, ne batem joc de altii, calcam pe cadavre pentru a ne catara in societate si a strange ca disperatii averi, scuipam cantitati uriase de prostie din plamanii prea mult afectati de TBC-ul ipocriziei…da, in total 364 de zile in care nu ne pasa de ceilalti si actionam egoist, fara scrupule pentru ca, intr-o singura zi, sa ne umplem si mai mult de ipocrizie si sa pozam in ceva mai bun, devenind troita crestinismului pe pamant.
 Cum poate o singura zi sa schimbe sufletul unor oameni care, dupa ce aceasta zi va trece, isi vor relua obiceiurile pomenite mai sus? Cum putem sa organizam campanii de sensibilizare a oamenilor pe care ii indemnam sa isi ajute semenii, sa doneze, dar sa strangem toate laudele spunand ca noi suntem organizatorii si daruim neconditionat. Oare? Neconditionat? Cum se poate afirma ca o firma sponsorizeaza o campanie de acest fel, neconditionat, cand toata lumea stie ca orice firma care sponsorizeaza ceva, beneficiaza de scutire de taxe? Cum putem noi, putred de bogati patroni de trusturi media, sa pornim aceste campanii cerandu-le oamenilor sa doneze orice pentru a ajuta pe alti semeni, mai saraci? Ajutor cu banii altora, nu-i asa? Nu-i asa ca este atat de frumos sa ne pese cu banii altora, sa dezvoltam si sa promovam politici sociale pe banii si cu banii altora in timp ce noi suntem undeva “safe”, facandu-ne concediile pe diferite coaste de azur si de fildes ale acestui glob?
 Oare daca oamenii simpli doneaza o suma de bani pentru ajutorarea semenilor au si ei parte de scutire de impozite macar o singura data in viata? De ce oare patronii de trusturi de presa nu incep cu …inceputul? Adica sa le ofere angajatilor, tuturor angajatilor si in special acelora care muncesc cu adevarat, dotarea tehnica de care au nevoie, salariul care le reflecta munca depusa, posibilitatea de a se exprima cu adevarat liber etc? De ce oare nu doneaza ei, din sumele imense pe care le-au luat tot de la noi, furandu-le de la stat, fiind iertati de datorii an dupa an? De ce oameni ca X sau Y  nu fac acest lucru fara sa ne mai ceara noua, celor modesti sa donam pentru ajutorarea nu stiu cui? Cum oare, marile echipe de lins in fund, in traducere libera de PR si Marketing, ale acestor companii indraznesc sa lanseze mesaje de genul acesta catre populatie, stiind de fapt ca exista atatea procese in care sunt implicati sefii lor pe motivul ca au deturnat bani de la noi, de la cetatenii acestei tari?
Cum se poate ca intr-o singura zi sa repare raul pe care l-au facut in celelalte 364 ale fiecarui an in care au prosperat pe spinarea celor pe care, cu ipocrizie si fala, spun ca vor sa-i ajute? Cati oameni au saracit incercand sa reuseasca intr-o afacere, in mod cinstit, din cauza celor pe care numele de mai sus ii reprezinta? Cat de falsa este ziua aceasta a fiecarui an si cata tristete imi aduce vazand atata prefacatorie in comportamentul celor care timp de 364 de zile ma injura si isi bat joc de mine sistematic si cu tupeu. Oare nu ar fi mult mai frumos ca acele 364 de zile ale anului sa fie pline de bunatate sincera si o singura zi sa fie destinata rautatii?
Cat de iluzoriu este totul, ar spune unul ca Noica sau cat de pornit ar fi unul ca Eminescu pe care l-au facut nebun si sifilitic numai pentru faptul ca era la fel de scarbit de aceiasi liberali care, in urma cu ceva vreme, se ocupau tot cu afacerile personale care includeau si tradarea tarii. De ce sunt nebuni toti acei care spun adevarul? Pentru ca au curajul de a-l pune in cuvinte? Cred ca asta este. Sunt nebuni ca au curaj si onoare intr-o lume in care abcesul minciunii este sistematic si cu rabdare peticit atunci cand apare o fisura pe ici pe colo. 364 de abcese de genul asta in fiecare an si numai o singura zi pentru a le petici pe toate. Si Doamne, ce bine le reuseste!
Peste tot e numai mita acoperita. “Daca va abonati la ziarul nostru, il aveti pe Ghita pe masa de Craciun!; Daca ascultati postul nostru de radio(care intotdeauna este cel mai bun dintre toate, lucru pe care il striga toate posturile) veti primi cadou bani de benzina, o damigeana de vin, o excursie la Paris, un porc, carne de Craciun, carnati, “remesi”, cd-uri, gps-uri, sucuri, sampanie, motociclete, surrounduri, dvd-uri etc”. Mita ascunsa, reclame mincinoase pentru care in Moldova  nu se aplica regulile impuse de UE in acest domeniu pentru ca desi Moldova a promis ca o va face, nu a facut-o. Semenii nostri care spun ca trebuie sa fim mai buni si sa ne ajutam intre noi, o spun intr-o zi, dar ne vand sufletele in celelalte 364 ale fiecarui an. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu