miercuri, 28 septembrie 2016

Ce este Pelerinajul sau Drumul Crucii?

Anual, în preajma Înălțării Sfintei Cruci, în țara noastră se desfășoară Pelerinajul Tinerilor. Astfel, credincioșii, în special tinerii, pornesc de la Biserica USM ”Întâmpinarea Domnului ” spre Mănăstirea ”Sf. Mucenic Iacov Persul” din localitate Sireți, Strășeni, cântând rugăciuni și aducând slavă lui Dumnezeu. 


Mulți se întreabă ce este un Pelerinaj, iar răspunsul îl oferă Preotul Octavian Moșin, care spune: ”Pelerinajul este un efort al creștinului de a parcurge un altfel de drum decât cel de zi cu zi. Este o călătorie cu și pentru Dumnezeu. Este o imitare a Drumului Crucii pe care l-a săvârșit Mântuitorul nostru Iisus Hristos spre Sfintele Patimi. Prin acest efort pe jos, se încearcă intensificarea rugăciunii, întărirea credinței și sporirea dragostei.
Pelerinajul nu este un simplu mers, ci o rugăciune în mers, încercând să urmăm îndemnul ”Rugați-vă neâncetat!” (I Tesaloniceni 5, 17).
Unii merg în astfel de drumuri spre pocăință mai cu osârdie, alții spre întărire lăuntrică sau pentru a depăși boli, neputințe, ispite, etc.
Pelerinajul est eo căutare în lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta ”Împărăția lui Dumnezeu”, despre care Iisus Hristos a spus ”Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu...” (Matei 6, 33), dar și ”Împărăția Mea nu este din lumea aceasta” (Ioan 18, 36).
Pelerinajul este un izvor de pace interioară, un prilej de îmbogățire spirituală, o modalitate de a sfinți trupul și bucuria întâlnirii cu Hristos!”.

Anna Casian-Musteață



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu