joi, 30 iulie 2015

Vernisarea expoziției ”Need Original Romanian Dreams + B - N ” va avea loc azi

Pe data de 31 iulie, cu începere de la ora 16:00, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Sala Mare, va avea loc vernisajul expoziţiei de artă plastică ”Need Original Romanian Dreams + B - N ”. Expoziția prezintă 50 lucrări de pictură, realizate de membrii Grupului artistic de la Bistriţa. 
"Grupul artistic de la Bistriţa" s-a format în anii '80 (1981). Este un grup deschis şi curpinde actualmente un număr de 44 de membri. Grupul este privit ca o "alcătuire convivială" a două generaţii artistice, grupul seniorilor (Miron Duca, Vasile Tolan, Grigore Bradea, Marcel Lupşe, Adina Mocanu, Vioara Dinu, Octavian Stoia, Aurel Marian, Mariana Moldovan etc.) şi reprezentanţii generaţiei celei mai tinere (George Mircea, Radu Hanganu, Paul Târziu, Alexandru Mocanu, Marcel Lupşe). Între grupul "seniorilor" şi cel al tinerilor există, de-asemeni artişti, care aflaţi şi ei la începutul maturităţii artistice (Mihai Perca, Cristian Târnovan, Marian Coman, Macedon Retegan, Alexandru Gavrilaş), au devenit individualităţi artistice recognoscibile în conceptul artelor plastice româneşti de astăzi.  
Asociaţia artistică dezvoltă la galeria proprie ARCADE 24 un program expoziţional care are ca punct de excelenţă coerenţa, reprezentativitatea, exigenţa valorică, spectaculozitatea. Grupul artistic de la Bistriţa îşi desfăşoară activitatea în municipiul Bistriţa, are o galerie proprie şi 17 studiouri de creaţie, editează albume şi susţine standardele de înaltă competenţă în ordinul artelor vizuale contemporane din România. Membrii grupului sunt medaliaţi şi premiaţi de autorităţile administrative şi politice ale ţării, dar au adunat pe parcursul lor de carieră şi premii şi distincţii ale Uniunii Artiştilor Plastici din România, ale unor Muzee şi ale Bienalelor, Trienalelor de artă dar şi ale unor fundaţii româneşti şi străine. Carierele artiştilor şi parcursurile de carieră ale membrilor grupului însumează mii de expoziţii personale în ţară, în Europa, în Asia şi America. 
În expoziţiile şi saloanele anuale (itinerante) există şi artişti care trăiesc şi lucrează în ateliere şi comunităţi din alte regiuni ale ţării, dar care au aderat la programul asociaţiei artistice bistriţene (Doina Mihăilescu, Dacian Andoni). Poeticile plastice pe care le practică artiştii care compun grupul sunt circumscrise problematicii artelor vizuale din anii '80 (gestualismul, expresionismul liric, realismul magic, simbolismul arhaizant, analiza geometrică, onirismul etc.) cât şi realismul fotografic, imanentismul, simbolismul social şi politic de inspiraţie postmodernă.  
În esenţă, o expoziţie a "grupului artistic de la Bistriţa" care îl are în compunere şi pe  criticul de artă Oliv Mircea, devine un experiment în oricare din galeriile din ţară (Cluj, Târgul Mureş, Deva, Alba Iulia, Bucureşti, Iaşi, Bacău), dar şi în străinătate (Budapesta, Montreal, Beçançon, Nürnberg).
 Albumele sinteză şi albumele monografice, premiile, Premiul pentru sculptură "Grigore Bradea", au menirea de a dezvălui activitatea de mai bine de trei decenii a "Grupului artistic de la Bistriţa". 
Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 2 septembrie 2015.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu