luni, 9 februarie 2015

Grigore Vieru – omagiat printr-un șir de evenimente culturale



Ministerul Culturii al Republicii Moldova organizează, în perioada 12 – 21 februarie 2015, un șir de evenimente culturale dedicate comemorării Poetului Naţional Grigore Vieru. Cu ocazia celor 80 de ani de la nașterea Marelui Poet, vor avea loc evenimente atât la Chișinău, cât și la Cahul.
Astfel, pe data de 12 februarie, cu începere de la ora 13.00, la Biblioteca Naţională pentru Copii “Ion Creangă”, va avea loc Convorbirea “Grigore Vieru – Om de Excepţie şi Mare Poet”. La Muzeul Naţional de Literatură ”M. Kogălniceanu” va fi vernisată expoziția “Generaţia şaizecistă” (Gr. Vieru, P. Cărare, L. Damian, Arh. Cibotaru, S. Saka) la ora 15.00, iar la ora 16.00 va avea loc Simpozionul  ştiinţific “Generaţia şaizecistă”,organizat  în colaborare cu Uniunea Scriitorilor.
Poetul Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie, de aceea această zi îi este dedicată, iar șirul de manifestații va începe la ora 10.00, la Aleea Clasicilor și la mormântul din Cimitirul armenesc, cu depuneri de flori.  La ora 15.00, Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” organizează o Serată muzical-literară dedicată Poetului, iar în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” va avea loc, la ora 18.00,  Spectacolul de muzică şi poezie „Testamentul”, Protagonist-Fuego, România.
În aceeași zi și la Cahul va fi omagiat Poetul,  la Palatul de Cultură și la Teatrul “B.P.Hașdeu”, cu începere de la ora 10.00 și 16.00.
Pe data de 15 februarie, la ora 11.00, Teatrul Republican de Păpuşi “Licurici” organizează Spectacolul  pentru copii ”Planeta de rouă” de Grigore Vieru, iar la Biblioteca Naţională pentru copii “Ion Creangă”, str. Şciusev 65, va avea loc Colocviul pentru copii, părinţi şi bunici “Vieru al meu”, cu începere de la ora 12.00. În aceeași zi, la Sala cu Orgă, cu începere de la ora 18.00 va avea loc Prezentarea culegerii de creaţii vocal-corale “Bună dimineaţa soare” și Cantata “Bună dimineaţa soare” de Eugen Mamot, pe versurile lui Grigore Vieru.
Alte evenimente vor fi organizate pe 19 februarie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, unde va avea loc un Program muzical-literar de poezie şi cântece pe versurile lui Grigore Vieru ”Omagierea Poetului Naţional Grigore Vieru”, la ora 15.00, iar la ora 16.00, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova va avea loc Lansarea cărţii “Omul duminicii”, în cadrul Cenaclului “Ideal”,  urmată de un recital de poezie şi cântec pe versurile poetului Grigore Vieru și  o Expoziţie – eveniment “Taina care mă apără”.
La Muzeul Naţional de Artă a Moldovei, pe 20 februarie, ora 11.00 va avea loc vernisarea expoziției ” Opera lui Grigore Vieru în lucrările participanţilor la Atelierul de Creaţie a Copiilor”.
Șirul de evenimente culturale dedicate comemorării Poetului Naţional Grigore Vieru, cu ocazia celor 80 de ani de la naștere, va culmina cu un Spectacol literar-muzical cu genericul “Steaua de vineri”, care va avea loc la ora 17.00, la Palatul Naţional “Nicolae Sulac”.
Sunt așteptați toți doritorii!

Anna Casian-Musteață


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu