luni, 1 octombrie 2012

Questa e la vita dolce…?

Pe data de 20 septembrie la Teatrul “Luceafărul” a avut loc deschiderea stagiunii cu piesa „Consumatorul de onoruri” de A. Strâmbeanu, jucată şi pe 23 septembrie.

Pe 28 septembrie iubitorii de teatru au putut viziona spectacolul “Questa e la vita dolce…?” de Gheorghe Urschi. Pentru prima dată această piesă a fost pusă în scenă în anul 2007.

În spectacol sunt antrenaţi: Ana Rusu, Viorica Severin, Avelin Tabarcea, Veaceslav Mereuţă, Vladimir Isac, Ruslan Croitoru, Valentin Munteanu.

Questa e la vita dolce…?”- O istorie pentru toţi cei de ieri, de azi, de totdeauna... Povestea vieţii fiecăruia dintre noi. Cînd viaţa te doboară, surâzi ironic şi mergi mai departe sau te adânceşti şi mai mult în mizerie?  Ce e mai important: ţara în care te-ai născut, sau omul de lîngă tine? Destine comune...destine individuale... Este viaţa o vioară de care lumea îşi frânge arcuşul? Şi dacă dragostea învinge totul...”Questa e la vita dolce?...” – acesta este subiectul spectacolului.

Regia este semnată de Gheorghe Urschi - actor, regizor, dramaturg, absolventul Şcolii de Artă Dramatic㔪ciuchin” sub egida Teatrului „Vahtangov” din Moscova, îşi începe cariera în Teatrul „Luceafărul”, jucînd în 1970 pe şeful gării în spectacolul de diplomă „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian.

Debutul regizoral are loc în anul 1973 cu spectacolul „Mătrăguna” de N. Macchiavelli, apoi în 1976 – „Deschideţi uşa că vina matuşa” de B. Tomas. În 1979 îşi montează propria piesă ”Mezinul”, iar în 1986 – „Cadrul strict familial”.

Ceea ce-l caracterizează pe Gheorghe Urschi ca dramaturg este o o deosebită exactitate în zugrăvirea caracterelor. Personajele lui sunt oameni simpli cu grijile şi nevoile lor, cu filosofia şi umorul lor suculent, oameni pe care îi poţi întâlni pretutindeni. Caracterul naţional al aceloraşi oameni este şi mai bine evidenţiat prin regia aceluiaşi Gheorghe Urschi.

ANNA Casian - Musteaţă

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu