marți, 25 septembrie 2012

Olesea Reabenchi-Bejenari: “Confecționarea accesoriilor este ca un virus pentru mine”

 Olesea Reabenchi-Bejenari este prima meşteriţă din Moldova care a început să practice tehnica confecţionării florilor din porţelan, în anul 2009. Primele lucrări le-a comercializat în cadrul unei expoziţii de la Moldexpo, fiind membru al Centrului Internaţional pentru Promovarea Femeilor în Afaceri (ICAWB). În prezent Olesea meştereşte nu doar flori din porţelan rece, ci şi elemente decorative pentru încăperi, aromatizatoare pentru maşini şi alte accesorii.

Cine este Olesea Reabenchi-Bejenari?
Sunt o tînără mămică îndrăgostită de flori. Întotdeauna mi-a plăcut lucrul manual. Croşetez, cos, brodez cu panglici, fac decupaj. Am absolvit Facultatea de Design Vestimentar, iar cunoştinţele acumulate le folosesc cu succes în domeniul creării handmade. De aproximativ trei ani, am descoperit tehnica creării florilor din porţelan rece şi argilă floristică. Am asistat la mai mult master-class-uri ale meşterilor din Rusia şi Ucraina, care m+au ajutat să învăţ secretele acestui domeniu. Chiar dacă după profesie sunt designer vestimentar, simt că ceea ce trebuie să fac mai departe este anume crearea florilor din porţelan.
Cum ai început să creezi?
La opt ani am început să croşetez, iar la 12 ani mi-am cusut prima fustiţă. Florile le-am iubit întotdeauna şi folosesc motivele florale în lucrurile croşetate şi în cele cusute. Am început să fac flori din materiale de modelat cu aproximativ șapte ani în urmă. La început le confecționam din aluat sărat, apoi din argilă polimerică termo. Acum trei ani am descoperit că materialele ideale pentru ca să creez flori sunt porţelanul rece şi argila polimerică air dry.

Povesteşte-ne mai multe despre această tehnică.
Crearea florilor din porţelan rece şi argilă presupune atît modelarea, cît şi pictarea şi asamblarea manuală a produselor. Acest material este foarte maleabil, poate lua orice formă şi permite imprimarea unor detalii speciale, fiind uscat cu aer natural, neîncălzit. Este compus din fibre naturale, deci este ecologic. În plus, substanţa rămîne uşor elastică chiar şi după uscare, fapt ce conferă produselor finite o asemănare foarte mare cu florile reale şi le face să fie extrem de practice. Această tehnică este foarte răspîndită în ţări precum Rusia, Japonia, SUA sau Portugalia.

Te inspiri de undeva la crearea florilor?
Confecționarea accesoriilor este ca un virus pentru mine. Mă inspir din natură. Dacă văd vre-o floare, imediat îmi imaginez cum arată aceasta ca accesoriu.

Cine procură creaţiile tale?
În special, femeile sunt cele interesate de lucrările mele, dar există şi bărbaţi care solicită produse, dorind să surprindă frumos persoanele dragi. Majoritatea clienţilor i-am cunoscut în mediul on-line, dar şi la expoziţiile la care am participat. Clienţii sunt atraşi de originalitatea şi calitatea accesoriilor. Am cliente din Rusia, Ucraina și din alte țări. Chiar și unele vedete autohtone au căzut pradă frumuseților pe care eu le creez şi mi-au  devenit cliente fidele, de exemplu - intepretele Olga Busuioc și Cristy Rouge. Nu pot zice că am cumpărători foarte mulţi, deoarece fac lucruri exclusive, deci nu pot avea multe lucrări în stoc. Am clienţi, cărora le mulţumesc pentru fidelitate şi bun gust, care ştiu ce vor şi doresc să fie deosebiţi şi unici, fie la o ceremonie, fie zi de zi, de aceea, creez mai mult la comandă.

În general, care sunt preferinţele clientelor tale?
Lucrările mele diferă în funcţie de solicitările clienţilor. Cel mai des creez accesorii pentru păr, deoarece  un asemenea element în coafură aduce un plus de feminitate. Confecţionez însă şi elemente decorative pentru încăperi, aromatizatoare pentru maşini şi alte accesorii de acest gen. Florile confecţionate au şi parfum, conferit de uleiurile naturale veritabile pe care le folosesc. Am reuşit să imit  în lucrările mele majoritatea speciilor populare de flori: crini, orhidee, frezii, trandafiri, eusteme, garoafe, păpădii, maci, romaniţe, crizanteme etc.

În cît timp realizezi cea mai mică/ cea mai mare floare?
Confecţionarea unei lucrări durează între 1-5 zile, în cazul accesoriilor simple, şi între 7-14 zile, în cazul compoziţiilor de interior şi aromatizatoarele pentru automobile. Cea mai complicată lucrare realizată pînă acum a fost un buchet mare de orhidee şi frezii, pentru decorul unei case, la care am lucrat o lună şi jumătate.

Care este preţul lucrărilor tale?
Din punct de vedere financiar, această activitate nu pot spune că este destul de profitabilă, dar atît timp cît creez din plăcere, venitul nu contează. Numărul comenzilor creşte semnificativ în ajunul sărbătorilor sau în sezonul nunţilor. Comparativ cu primul an, profitul general a crescut cu aproximativ 50%. Preţul unei lucrări variază, în funcţie de timpul şi cantitatea materialelor folosite. Acesta porneşte de la 25 de lei şi poate ajunge pînă la 1500 de lei, pentru compoziţiile mai complicate.

Comercializezi şi peste hotare? Unde anume?
Cel mai des îmi vînd lucrările în Ukraina, Rusia, Germania şi Franţa. Am acolo cumpărători fideli care procură obiecte handmade ori de cite ori au ocazia.

La ce concursuri si expozitii ai participat?
Concursurile și expozițiile sunt o sursă de motivare pentru mine, iar oamenii pe care ajung să-i cunosc, mă fac să nu renunț la ceea ce fac - flori. Am participat la mai multe expoziţii şi concursuri naționale şi internaţionale. În Moldova am participat la expoziţiile de la Moldexpo, Uno, Grand-Hall, cele care se fac frecvent în Valea Trandafirilor, iar la nivel internațional am participat la mai multe concursuri virtuale. Avantajul expozițiilor este comunicarea cu colegii şi cu persoanele interesate de accesoriile lucrate manual.

Concurezi cu celelalte meşteriţe sau te deosebeşti de ele?
Da, mă deosebesc, fiecare e diferit în felul său, dar sunt persoane care doresc să devină meşteri peste noapte şi plagiază ideile sau chiar lucrarea întreagă. Astfel de concurenţă nu e sănătoasă. Pînă în prezent concurez doar cu o singură persoană,  deoarece e o concurenţă cinstită şi fără plagiere.

Este o afacere sau o faci din plăcere?
E frumos să faci totul din plăcere, dar există un alt aspect existențial - cel financiar. Financiar voi fi total mulţumită atunci cînd ceea ce fac îmi va aduce nu doar un venit, cu care să-mi acoper cheltuielile pentru materiale, ci şi profit, și totodată să-mi permită să am prețuri accesibile pentru toți
Planuri de viitor?
Intenţionez să-mi transform ocupaţia într-o afacere de succes. Aş dori să-mi deschid un design-studio profesionist, în cadrul căruia, pe lîngă confecţionarea produselor, să organizez şi o şcoală de floristică din porţelan, pentru a transmite şi altora secretele artei mele.

Ce părere ai despre situaţia meşterilor handmade de la noi din Moldova?
Situaţia meşterilor e lăsata la voia soartei. Statul nu este cointeresat de dezvoltarea artizanatului local, ci mai mult în importul lucrurilor ca la incubator. Un ajutor cît de mic ar fi binevenit, însă   acum fiecare meşter se descurcă cum poate.

Text: Anna Casian – Musteaţă
Foto: din colecţia personală


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu