sâmbătă, 18 august 2012

Inga Zaiaț: “Trăiesc așa cum îmi place, pentru creație, contra oricăror reguli!”


          
            Meșterița Inga Zaiaț a absolvit Facultatea de Psihologie din cadrul Universității de Stat din Moldova, după care a activat în calitate de PR Manager la un ONG din țară. Cu toate acestea, a înțeles că regimul strict la care era supusă nu e pentru ea, deși chiar și la serviciu avea destul de mult  timp liber pentru a crea. A decis că trebuie să renunțe la munca pe care o făcea și să se dedice în totalitate creației. “Am pornit cu bijuterii, apoi genți, accesorii pentru mireasă, și m-am lăsat dusă de val. Acum mă apuc de orice proiect care îmi este interesant și care, cu cît e mai neordinar, cu atît e mai atrăgător pentru mine”, susține Inga. Mai multe despre ea, aflați din interviul ce urmează.


Cînd ai început să creezi? Îți mai aduci aminte primul obiect creat de tine?
            Experimentez de 7 ani. Am început din curiozitate cu nici nu mai țin minte ce. Ceva pentru prietene, probabil. Apoi, din gură în gură, s-a dus vestea despre ceea ce meșteresc și m-am prins de un val de pe care nu mai vreau să cobor. Chiar dacă nu aduce venituri extraordinare, țin să trăiesc așa cum îmi place, pentru creație, contra oricăror reguli. Nu voi mai merge niciodată  la un job obișnuit, cu șefi, stres și program prestabilit…

În mediul on-line ești cunoscută ca Ginga Bijoux. De unde acest nume? Cît de mult te reprezintă?
            Ginga- vine de la Inga - am adaugat un G pentru ca să sune mai bine. Din start nu l-am creat pentru ca să mă reprezinte și să fiu recunoscută dupa el. Dar cu timpul așa și s-a întîmplat. Pentru mine important e să fiu recunoscută după creațiile mele și mai puțin dupa nume.

Am observat că utilizezi mai multe tehnici. Care dintre acestea îți este mai aproape?
            Nu mă specializez în ceva anume. Mă plictisesc dacă lucrez doar cu o tehnică sau cu un singur material. Îmi place să utilizez și să combin diferite materiale: stofă cu metale, argilă cu croșetă, etc. Știu să cos haine, știu să croșetez, să mânuiesc andrelele, să brodez, am experimentat și tehnici cu biserul, și argila polimerică, smoala epoxidică... Sunt o fire curioasă și nu pot trece cu vederea ceva nou. Experimentez tot ceea ce înseamnă handmade - bijuterii, genţi, portmonee, bentiţe pentru păr şi accesorii pentru mirese. Am încercat să fac de toate, pentru a vedea la ce mă pricep mai bine, dar am  constatat  că nu mă pot  limita doar la o serie de produse. Pentru mine nu e nimic imposibil…

De ce nu îți deschizi un atelier?
            Atelierul meu este acolo unde sunt eu. Nu am un spațiu anumit. Acum lucrez acasa, când fetița mea va merge la grădiniță poate voi crea un spațiu pentru atelier-salon. Nu-mi place să palnific viața cu mult înainte, trăiesc mometul așa cum este și dacă voi avea un atelier - salon, veți afla cu siguranță!

De unde faci rost de furnitură?
            Până mai dăunăzi a fost mai complicat să faci rost de furnitură pentru margelit. Acum un an totul s-a schimbat.  Avem și la noi magazine specializate unde poți găsi de toate sau poți comanda materia primă de care ai nevoie. Oricum, la îndemână îmi rămâne internetul, unde poți găsi orice lipsește la noi. Materialele cu care lucrez sunt stofe, panglici, furnitură metalică, mărgeluţe, cristale, lut polimeric şi altele. Toate acestea le procur din magazinele propriu-zise ori cele on-line.

Mergi la toate expozițiile organizate pentru meșterii hand-made?
            Dupa dispoziție. Merg la tîrgurile din Chișinău doar atunci când reușesc. De exemplu, la Yardsale merg întotdeauna. Îmi place, deoarece cunosc lume nouă, cu care comunic, ascultăm muzică. E o atmosferă deosebită acolo și îmi place, căci mă simt ca acasă.
Nu am scopul de a merge neapărat la toate târgurile, în goana după vânzări. Îmi place o anumită expoziție -  merg, nu - stau acasă și îmi petrec timpul cu familia.

Pentru tine este o afacere sau faci asta doar din plăcere?
            Cînd un meșter începe să aiba venituri mai mari, atunci automat  crează pentru vânzări și se pierde din bucățica de artă, începe “fabricarea” creațiilor pentru bani... E o graniță foarte fină și dacă e încălcată, se pierde totul. Da, un meșter trebuie să aiba vânzări, însă doar  pentru a-și cumpăra materiale de calitate și a acoperi restul cheltuielilor. Totuși,  munca -  oricare ar fi - trebuie făcută cu dragoste. În general, e un subiect contradictoriu. Pe de o parte, toți meșterii spun că crează din plăcere. Pe de altă parte, toți ar vrea să își vândă produsele și să aibă venituri mari. Aici e vorba de percepția fiecăruia.
Deocamdată, meșteritul e activitatea mea nr 1, căreia îi dedic tot timpul liber și mă dedic cu desăvârșire. Nu aștept venituri, clienți mulți sau promovare. Îmi place să creez. Desigur, sunt mult mai motivată și lucrez mai cu spor când știu că, creațiile mele plac oamenilor și le aduce un pic de bucurie

Spre deosebire de celelalte meșterițe, tu cu ce vii nou pe piață?
            Când am început  să creez bijuterii, lumea învârtea degetul la tâmplă spunând că îmi pierd timpul. Acum fiecare a 2 - a fată se consideră meșter. Nu este un minus, din contra. Orice concurență e sănătoasă. Fiecare își are propriul stil și tehnici de lucru. Nu cred că sunt o excepție comparativ cu alte meșterițe, doar că am mai multă experiență, cunoștine și știu să folosesc toate tehnicile posibile și imposibile de lucru. Astfel, nu mă limitez la un anumit tip de meșteșugărit și nu mi-e frică de comenzi îndrăznețe.

Cine sunt clientele tale?
            Clienții sunt diverși. Diferite vârste, femei și bărbați (care cumpără pentru femei). Desigur,  mai mult procură tinerele - noncomformiste și stilate, care știu să se evidențieze și să-și creeze propriul stil. Mie îmi plac clientele care mă lasă să creez după propria imaginație. De regulă, iese foarte bine.  Mi-e greu să creez strict dupa anumite schițe - mie îmi vine inspirația pe parcurs și deseori dintr-o floare poate ieși colier sau voaletă…

Mediul on-line este o cale eficientă de promovare sau mai este nevoie si de altceva?
            Pentru mine internetul e aerul cu care respir. Stând acasă cu fetița, nu pot să merg la toate petrecerile sau evenimentele din oraș. Astfel, internetul e sursa principală de informare. Și slava Domnului că el există!!! Desigur, internetul ajută și la promovare, mai ales că magazinul obișnuit poate fi înlocuit cu cel virtual. Deși,  în mare parte, clintele mele vor să pipăie și să măsoare pe viu accesoriile, chiar daca, în mare parte, internetul face tot restul muncii.

Ce reprezintă pentru tine bijuteriile hand-made?
                Eu cred că bijuteriile handmade sunt o alternativă celor scumpe, o dovadă că şi ceva făcut de mână, din materiale simple, însă cu multă iscusinţă, poate arăta la fel de preţios ca obiectele scumpe. O floare simplă la gât, pusă pe bentiţă, poate spune mai mult despre personalitatea celei ce o poartă, decât un colier de argint cu pietricele, de exemplu.

Care este sfatul tău pentru cei care abia pășesc în lumea hand-made-ului?
                Începătorii trebuie să ştie că cel mai important lucru este talentul. Nu trebuie să copiezi pe cineva, ci să-ți etalezi viziunea proprie. Dacă nu ai această viziune - nu ai sorţi de izbândă, pentru că entuziasmul poate să dispară după câteva săptămâni sau luni. Sunt mulţi care încearcă, dar mai apoi abandonează.  Eu personal fac ceva doar atunci când am inspiraţie, când am idei noi, ci nu pentru că trebuie. Dacă aş avea o firmă, presupun că aş face artă cu gândul la facturi, plăţi şi chirie. Eu vreau, însă, ca arta să rămână artă şi nu comerţ. Asta trebuie să înțeleagă toți meșterii, atît cei începători, cît și cei experimentați.
text: Anna Casian - Musteață
foto: din colecția personală











Un comentariu: