vineri, 13 iulie 2012

...a muri cît încă ești în viață...


"Lepădarea de sine"Fragment din “Fărâme de suflet” de Aurelian Silvestru
Există oameni singuri și oameni condamnați la singurătate. Primii sunt izolați, pentru că renunță la alții, la comunicarea cu ceilalți. Ultimii sunt condamnați, pentru că renunță la sine, la rădăcinile din care s-au născut.
Singurătatea e cumplită. Și totuși, cînd ai personalitate, cînd nu-ți calci demnitatea în picioare, cînd știi ce vrei, atunci nici în deșert nu ești cu totul singur: te ai pe tine însuți, deci, ai speranță. Dar ce te faci, dacă deșertul e în tine? Cine mai poate sta atunci în preajma ta? Cine răspunde la chemarea ta? Cine te sprijină sau te alină, dacă tăcerea din jurul tău e absolută, iar cea dintr-un mormînt e mai de preferat? (...)

Poți renunța la multe lucruri: la plăcerile lumești, la privilegii, la putere, la ambiții și, în pofida acestor renunțări, să te bucuri în continuare de respectul celorlalți. Nu poți, însă, să renunți la tine însuți, la părinți, la rude, l aonoare, fără să aluneci în ticăloșie Dacă lași orgoliul sau frica să-ți întunece relațiile cu cei apropiați, dacă pui mîndria înaintea datoriei sau comoditatea înaintea bunei cuviințe, atunci lucrurile îți scapă de sub control și, pe neprins de veste, în loc să fii tu stăpînul lor, devii rob al propriilor tale slăbiciuni. (...)
Viața e un șirag de zile care poartă acest nume. De aceea nu te gîndi la viață ca la o dimensiune generală. Gîndește-te la fiecare zi concretă pe care ți-o oferă soarta și fă în așa fel ca ea să fie cît mai plină de viață. Doar așa vei simți că trăiești cu adevărat. Or, pentru asta, trebuie să fii tu însuți. Să ai în fața ta, sufletul tău, Patria ta! Și niciodată să nu renunți la tine, la trecutul și esența ta! A te lepăda de sine înseamnă a muri cît încă ești în viață...
Cu drag de viață, ANNA Casian – Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu