marți, 17 iulie 2012

“Luceafărul de la Lainici”



            Zilele trecute un cunoscut din România mi-a adus un dar frumos - frumos – două cărți, de fapt, o broșură și o carte.
            Broșura descrie istoria și viața din Mănăstirea Lainici, localitatea Bumbești-Jiu, județul Gorj, condusă de starețul arhimandrit Ioachim Pîrvulescu.
            Cartea e de-a dreptul încîntatoare! “Luceafărul de la Lainici” – așa este intitulată și descrie viața unuia dintre marii stareți ai monahismului românesc, ultimul sfînt romîn din a doua jumătate a secolului trecut – Sfîntul Irodion.


            Am citit cartea dintr-o răsuflare. Am rămas uimită de tot ceea ce am citit. Pentru a înțelege la ce mă refer, reproduc aici cîteva fragmente:
·         …Nu după multă vreme, robit de dorirea de Dumnezeu, pe la vîrsta de 20 de ani, își ia iertare de la părinții săi pentru tot ce le-a greșit și le cere binecuvîntare de a se retrage pentru totdeauna la Mănăstirea Cernica, sub oblăduirea starețului Calinic.
·         Adevărat este că, în cei 40 de ani de stăreție, Cuviosul Irodion a fost silit să demisioneze de cinci ori, dar tot atît de adevărat este și faptul că, după scurt timp, episcopul îl repunea în funcție.
·         Pentru multa lui smerenie, protosinghelul Irodion s-a învrednicit de la Hristos de darul sfintei rugăciuni și al izgonirii duhurilor necurate. De aceea, nu puțini bolnavi și neputincioși de prin satele Transilvaniei și Olteniei alergau la el și se vindecau, încît numele său se făcuse cunoscut peste tot.
·         Vineri, 10 aprilie 2009, în ajunul praznicului Sfîntului Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Olteniei, Episcop al Râmnicului între anii 1850 – 1867, la Mănăstirea Lainici din județul Gorj, în prezența ÎPS. Mitropolit Irineu Popa, a fost săvîrșită scoaterea spre închinare și cinstire a moaștelor Cuviosului Irodion, duhovnicul Sfîntului Calinic, propus spre canonizare de către Sinodul Mitropoliei Olteniei.
·         …Și bucurîndu-ne noi de mîngîierea Sfîntului Cuviosului Irodion de la Lainici, vom da multă dreptate cuvintelor rostite de Patriarhul României, la uzul fericitei vești: La vremuri de criză materială, Dumnezeu ne trimite multă bogăție spirituală…


Un comentariu: