luni, 16 iulie 2012

Diana Istrati: „Vreau să le aduc față-n față: muzica și poezia...”



    Diana Istrati este una dintre puținele persoane care într-adevăr m-au uimit prin felul de-a fi: e tînără, dar versul i-e bătrîn și  înțelept; e nostalgică după casa părintească, dar puternică; e o fire artistică, talentată, dar misterioasă; e carismatică, dar provocatoare... Cei dragi o numesc Albină, ea își zice Fluture, Fluture Violet...
    Descrie cuvîntul ca un joc de puzzle. Pentru ea regulile sunt nonregului. Crede că poți opri mersul unui drum, dar nu e în putința noastră a mistui un gînd, o lacrimă, o bucurie, o tristețe.
    E autoarea plachetei de versuri „GânDe gând”. A început să scrie nu pentru că își descoperise un talent, ci pentru că a impus-o interiorul, care de altfel, se asfixia. A devenit o obișnuință să fugă cu stiloul în fața filelor albe și să scrie sufletul. Și așa zi de zi, pînă cînd a înțeles că aceste răsuflări sunt creații...
    Spune despre ea: Fluture în azur de cer sunt,  şi rîd în culoare./ Încerc să iubesc totul, pier şi mă renasc din verde./ Zbor...iar, sus...mai sus, suferindă de limite, fărîmituri./ Aripi de o zi caută ferestre de flori, să-şi odihnească răsuflarea de veci./ Nu ajung...negăsirea mă pleacă  pe firul resemnat de iarbă ruginită./ Cad în ploi şi îmi las culoarea, ochii rotesc picături de furtuni./ Tangoul mă invită să întorc braţul, goală şi udă, mă răzbun mişcării./ Dans de fluture, minute, şi-atît..., piere culoarea şi eu mai am o clipă...” șiDrogată de Cuvînt, nu falsez Sentimentul, dăruind intensitatea lui. Faptă pusă pe masă şi despicată în analize de gînd. Amurg şi Răsărit...nestatornic. EU...
     Poezia este pentru ea calmul și profunzimea sufletească, e prietena ei invizibilă, dar cu o putere de neînvins. Vă las să o cunoașteți...


Cu ce a început cariera ta de poet?
    Nu a început dintr-un anumit moment sau timp. M-am trezit în fața mea cu o foaie și un stilou și am scris dintr-o răsuflare. Și de atunci tot mai scriu...

În curînd se împlinesc doi ani  de cînd ai lansat prima ta carte. De ce „GânDe gând”?
      Repede mai trece timpul. Deja doi anișori are visul meu. Frumos! De-ai ști cît l-am așteptat!  Asemenea unui ecosistem gîndurile noastre încep de la un punct, se intersectează cu altul, au nevoie de celălalt pentru a fi fericite, nu pot trăi fără un alt gînd care ține pasul unei existențe fără guturai și tot așa am putea continua într-o interdependență continuă...         Acest titlu a venit ușor în mintea mea, de parcă stătuse de ceva vreme acolo și își aștepta fastuoasa apariție. Cînd scriu, gîndurile vin unele peste altele, cu stări diferite, cu reproșurile lor, cu teamă și naivitate, cu zbor și cădere, cu lucruri firești și nepămîntești, unele te duc într-o lume de culoare altele din contra reușesc să te sugrume în nuanțe întunecate, te duc în copilărie și te reîntorc pe străzi de oameni grăbiți. Am putea vorbi la nesfîrșit despre ele, pentru că sunt cele care se joacă mereu cu tine - cel care ești constituit din rațiune, dar și din suflet. Nu e atît de simplu să scrii! Uite,  din toată învălmășeala asta s-a născut GînDegînd.

Cum te-a marcat lansarea cărții în cariera ta de poet?
      Nu am crezut niciodată că tot ce simt/ scriu poate deveni o creație. Poeziile mele sunt viața mea descrisă în rînduri și stări, la diferite etape și vîrste. E pîinea mea, care m-a hrănit în momente de singurătate, atunci cînd îmi lipseau părinții, cînd casa mea a rămas orfană, sau cînd eu, cea mică, trebuia să fiu mare cu dorința sau nedorința mea. Ea a rămas și pînă azi să stea în gazdă la mine și mă plătește cu liniște, după lungi meditații pe hîrtie. Uneori e insuportabilă, dar necesară.
      Nu m-am gîndit niciodată la o carieră de poet. Aș fi prea nesinceră față de sentimentele mele care iau forma poeziilor. Să cer bani pe ele?! La sigur un poet trebuie și el să trăiască dincolo de cuvintele sale, eu încă poate nu sunt pregătită pentru cariera de poet”. Iar lansarea acestei cărți m-a făcut să  mă simt cu zborul în mine, de parcă aș avea aripi pe care le pot agăța de sufletele celorlalți prin poezia mea. Asta am simțit-o cînd pe fața mai multor persoane dragi mie, ce au venit la lansarea cărții mele, au apărut lacrimile, zîmbetul, aducerile aminte, dorința de exaltare, și caldele, sincerele îmbrățișări. Atunci mi s-a spus că am crescut!

Ce reprezintă, de fapt,  poezia pentru tine?
      E prietena mea, dacă vrei, copilul meu... E tot ceea ce mă face pe mine azi să fiă împlinită, liniștită, pornită spre visări. Mă duc la ea cînd mă plictisesc, cînd îmi este foame, cînd sunt urmărită de criminali, dar și atunci cînd vreau să împart cu ea bucuria sufletească...

În opinia ta, cum trebuie să fie un tînăr poet?
      Nu are descriere. Nu poate fi standartizat. Poetul rămîne poet. Poate fi tînăr ca vîrstă, dar bătrîn în poezia sa, și viceversa. Trebuie să scrie, dacă i s-a dat această soartă de poet. Cuvîntul nu trebuie lăsat să moară, dacă el vrea să îi dai viață. E important să scrii mereu, să lași din tine tot ce e mai bun și luminos - pe hîrtie.

Cum este Diana Istrati – poeta?
      E adîncă. Fără granițe, limite, reguli, principii. Trăiește în lumea nefirescului. Se hrănește cu  nopți crăpate de ziuă. Iubește lumina care nu arată praful. Crede în așteptările conturate de timp. E rea uneori, pesimistă și poate ucide prin cuvînt, dacă o lovești.

În opinia ta, au tinerii poeți din R.Moldova unde se manifesta/afirma?
      Da, posibilități sunt. Dacă te implici, ești activ, evident, poți fi remarcat și apoi poți să crești. Cenacluri literare, concursuri, proiecte pentru tineri poeți, ș.a. E nevoie de dorință și răbdarea de a intra în această lume, complicată, aș zice eu.

Crezi că un poet trebuie să aibă și alte meserii/profesii sau doar să scrie? De ce?
      Eu nu consider că a fi poet  e o profesie.  Pot să fiu medic, agricultor, cosmonaut, și tot așa. Poetul e dincolo de viața reală. E viața frumoasă a lucrurilor!

 Pe lîngă poezie știu că mai ai și o altă pasiune – muzica? De unde vine aceasta?
      Adevărat. De mică am fost educată în spiritul muzicii și armoniei. Tata cîntă la acordeon. Nu a avut posibilitatea financiară să meargă la o școală muzicală, să profeseze în aceasă direcție. Dar are o dăruire aparte pentru muzica la acordeon.  Pentru mine tata este un exemplu demn de urmat. Visul trebuie realizat în măsura posibilităților, dar nu ucis.   Și pentru că am moștenit calitățile lui, am îndrăgit muzica. Ultima cameră din casa de la țară era scena mea. Microfoane improvizate, caiete cu piese, și tot așa. Mi-am dorit o carieră muzicală. Dar unde? Cu ce? Din bursa de la universitate mi-am procurat o chitară. Am mers la cîteva lecții, dar e prea costisitor și am renunțat. Acum mai exersez singură acasă...

Vise muzicale? Vise poetice?
      Vise policrome. Atît de multe vise! Dar lumea în care  trăim știe să taie din ele și te face pesimistă. Vreau să le aduc față-n față: muzica și poezia. Ar fi combinația perfecă pentru sufletul meu. Aștept să învăț degetele mele să poată cînta la chitară și gamele sufletului.  Nu e atît de simplu!

Cu ce te ocupi, în afară de poezie și muzică?
      Sunt jurnalist radio. Și această profesie a fost aleasă de mine pornind de la momentul în care scriam poezii. Și cel mai aproape de pasiunea mea a fost jurnalismul.  Mi-am dorit să stau față în față cu istoria fiecărui om din această țară. Sper ca de-a lungul anilor de jurnalism să reușesc să interoghez  3559,5 mii de  locuitori ai R.Moldova.  Dacă aș compara jurnalismul cu altceva ar fi - picioare agere, minți lucide, manevrare de condei,(ne)sinceritate.

Care este, totuși, activitatea ta preferată?
      Îmi plac momentele cînd mă reîntorc acasă. La sat viața e altfel. Acolo pot să zic că mă întîlnesc cu viața. Simt veșnicia în tălpi, îmi umplu plămînii cu aerul fericirii, mă simt în siguranță. Nu e o activitate, dar e ceea ce fac în afară de toate pasiunile și preocupările mele zilnice.

Cum definești cheia succesului tău?
      Sincer, am obosit de cheile astea care nu își mai găsesc lacătul în societatea noastră. De ești optimist - te aruncă în pesimism, de vrei să schimbi mersul lucrurilor - ești alungat că ai fi prea tînăr și fără experiență...și tot așa. Eu nu vreau să par deja banală, spunînd, că trebuie să fim astfel sau altfel pentru a avea succes. Zic asta pentru că oamenii dragi mie, competenți, cu facultăți, dornici de a face ceva aici - acasă, au lăsat tot și au plecat. Și am rămas eu să fiu copilul care suferă pentru că avem o societate bolnavă. Sunt în rîndul copiilor cu dor de părinți și casă orfană. Pot eu oare să vorbesc de cheia succesului, aici - la noi , acasă?

Text: ANNA Casian – Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu