luni, 9 iulie 2012

Cît ne costă să murim???



Moartea este ceva inevitabil în soarta omului. Ne naştem spre a muri , iar toata viaţa ne este o pregătire de moarte. Dar este mai scump să trăieşti sau mai ieftin să mori? Ne întrebăm uneori...
Dînd o raită prin cele cîteva magazine de servicii funerare din or. Hînceşti, şi anume de pe strada 31 August, am constatat că preţul atributelor funerare te cam bat la buzunar. Deşi moartea nu o aşteaptă nimeni, îndeosebi cînd avem cazuri fatale, totuşi trebuie să fii bine pregătit, deoarece în afară de a primi lovitura drastică, trebuie să ai şi surse suficiente pentru a petrece cu cinste regretatul în ultimul lui drum.
Dacă dispui de cîteva mii de lei pentru a achita serviciile funerare, poţi să fii liniştit, deoarece chiar şi pe moartea oamenilor unii caută să facă bani grei. Doar pentru un sicriu şi o cruce rudele decedatului trebuie să dispună de aproximativ 2500 lei, cea mai ieftina cruce costînd 300 lei, preţul ridicîndu-se chiar pîna la 550 lei. Mai modest este preţul pentru coroane care costă de la 100 de lei, dar dacă vrei ca ea să fie mai mare şi mai împodobită, trebuie să scoţi din buzunar 300 de lei. „Se vînd mai bine sicriele mai scumpe, de 1500 – 2000 lei, iar sicriele care costa 600 de lei stau în vitrină şi cîte 4 - 5 luni” ne spune Aliona Vicliuc, vănzatoarea de la primul magazin. Oare cînd suntem îngropaţi ne întreaba pămîntul cît costă sicriul nostru?
Acesta este doar începutul cheltuielilor, pentru că la o înmormîntare mai este nevoie şi de lumînări, de icoană, cît şi de alte cheltuieli mari, pe care le suporţi cînd vrei ca răposatul să fie îngropat cu preot. Prohodul oficiat de preot în majoritatea satelor din raion costă în jur de 200 de lei, cost achitat la casa bisericilor ce aparţin Mitropoliei Moldovei. „Preţul de 200 de lei pentru o înmormîntare este unul orientativ, deoarece în dependenţă de necesităţile fiecărei biserici, el poate fi mărit. În cazul înmormîntarii oamenilor din familii nevoiaşe, aceştia sunt înmormîntaţi gratuit ” a declarat Protoiereul Andrei Procopienco, Secretar al Episcopiei de Cahul şi Comrat. La bisericile din oraş costul unei înmormîntari este de 150-200 lei. În acest sens, Preotul Anatolie Balan, parohul Catedralei “Soborul Sfinţilor Voievozi Mihail şi Gavriil” a adăugat că “preţul pentru o înmormîntare nu este dictat de nimeni, iar suma de 150 de lei este una simbolică. Dacă cineva dispune de mai mulţi bani, aceştia pot face jertfe pentru construcţia şi necesitatea bisericii, dar sunt şi foarte multe cazuri cînd tot prohodul se face gratuit, deoarece familia decedatului nu are bani pentru aceste servicii.” Nu poate fi trecut cu vederea nici faptul că pentru masa de pomenire rudele decedatului cheltuie sume fabuloase. De asemenea, pentru „pomenele” care se dau de sufletul răposatului, portmoneul trebuie să fie mult prea gros, pentru a reuşi să fii în rînd cu lumea, suma cheltuită ajungînd adeseori pînă la 10 mii lei. Adeseori această „pomană” e dată mai mult de ochii lumii, pentru ca ulterior tot satul să spună „Uite ce mormîntare bogată şi frumoasă au organizat....”
Viaţa este prea frumoasă, iar moartea e mult prea ieftină pentru a cheltui atîţia bani la o simplă trecere în nefiinţă…
 Cu drag de viață și de voi, ANNA Casian - Musteață


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu