luni, 4 iunie 2012

"Ţărăncuţă cu fuior pe cale" în premieră la Chişinău!



Una dintre cele mai valoroase picturi româneşti, din creaţia pictorului Nicolae Grigorescu, aflate în proprietate privată, este oferită în custodie Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău, de către un colecționar din România, cu suportul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” – Chișinău.

Valoroasa lucrare a fost achiziţionată, anul trecut, cu suma de 250.000 de euro. Va putea fi admirată de publicul din Republica Moldova timp de un an de zile.
Ceremonia de predare în custodie a capodoperei a avut  loc pe 4 iunie 2012. La manifestare au participat: Boris Focşa, Ministrul Culturii, Tudor Zbârnea, Directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău, Petre Guran, Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Alexandru Bâldea, Directorul Casei de Licitații Artmark.
Gheorghe Postică, viceministru al Culturii, a spus că această lucrare este una deosebită prin gîndirea adusă şi prin culoarea deosebită, care prezintă un nou suflu şi o nouă viziune în abordarea artei plastice.
Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului Naţional de Artă a Moldovei, a spus că atît pentru transportarea lucrării, cît şi pe perioada aflării ei la Chişinău, au fost luate măsuri sporite de securitate.
“Ţărăncuţă cu fuior pe cale” (ulei pe pânză, 55,5 x 88,5 cm) abordează tematica satului tradiţional românesc, care i-a adus artistului consacrarea. Lucrarea ilustrează o scenă pastorală, cu silueta graţioasă a unei ţărănci torcând şi o turmă de animale într-un peisaj scăldat de soare, emblematică pentru viziunea grigoresciană din apropierea anului 1900.
Nicolae Grigorescu este considerat unul dintre cei mai mari pictori romani de talie internatională.
Colaborarea dintre Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, colecționarii români şi Artmark oferă iubitorilor de artă din Chişinău prilejul de a admira capodopera maestrului român timp de un an, în galeria Muzeului, de marţi până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
ANNA Casian – Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu