luni, 4 iunie 2012

Lansarea monografiei Dimitrie Sevastianov



Pe data de 5 iunie, ora 14, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei  va avea loc lansarea monografiei Dimitrie Sevastianov, autor dr. Ludmila Toma.
Artistul plastic Dimitrie Sevastianov s-a născut în oraşul Tulcea, la 26 octombrie 1908, într-o familie de ruşi de rit vechi. A făcut studii la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, în clasa maestrului Camil Ressu. În timpul anilor de studenţie a făcut cunoştinţă cu Alexandru Ciucurencu, între ei legându-se o prietenie strânsă. Împreună au reuşit să organizeze tabăra de vară de la Şcoala Liberă de Pictură din Baia Mare. Tinerii se confruntau cu adepţii academismului, optând pentru asimilarea curentelor moderniste: expresionism, fovism şi cubism.

              În 1932, lucrarea sa „Piesaj muncitoresc”, apreciată înalt de specialişti, a fost selectată pentru a participa la Saloanele oficiale din Bucureşti, vizitatorii remarcând îndrăzneala artistică a autorului-debutant. După absolvirea Academiei din Bucureşti, între anii 1937 şi 1939, Dimitrie Sevastianov câştigă prin concurs o bursă la Roma.
              Lucrările pictate în perioada „italiană”, printre care şi renumitul Autoportret (1938), în care sunt exprimate caracteristici de natură impresionistă, au fost prezentate într-o dublă expoziţie personală, la Roma şi la Bucureşti, în primăvara lui 1940.
            Dimitrie Sevastianov s-a stabilit la Chişinău în toamna anului 1940, împreună cu prietenii care se întorceau de pe malul drept al Prutului în Basarabia, după ce aceasta a fost anexată la Uniunea Sovietică. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, artistul a fost înrolat în armata sovietică şi trimis pe front. În 1945, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Chişinău, apoi a fost ales şi în calitate de preşedinte al secţiei de pictură a acestei organizaţii. De-a lungul activităţii sale artistice, a participat la expoziţii internaţionale din oraşele Moscova, Roma şi Bucureşti.
            Pictorul s-a stins din viaţă în 1956, la vârsta de 48 de ani, lăsând urmaşilor lucrări, compoziţii, peisaje, portrete, modele, schiţe, realizate în ulei şi tehnici grafice de desen, toate păstrându-se în fondurile Muzeului de Artă din Chişinău, care fac parte din patrimoniul naţional.
ANNA Casian – Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu