joi, 10 mai 2012

Ion Vatamanu – „Omul care s-a consumat ca o lumânare ca să lumineze o epocă”



Pe data de 3 mai, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc o conferinţă ştiinţifică în cadrul căreia a fost comemorat poetul, omul de ştiinţă şi deputatul în primul Parlament Ion Vatamanu. 

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Chimie şi Institutul de Filologie şi a întrunit deopotrivă colegi de condei, colegi de Parlament, colegi chimişti, dar şi rude, apropiaţi. 
În memoria acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, Ion Vatamanu a rămas o persoană foarte sociabilă, demnă, care şi-a lăsat profund amprenta în calitatea sa trivalentă – de chimist, poet, dar şi de om politic. „Ion Vatamanu a jucat un rol foarte important în perioada schimbărilor care au avut loc în R. Moldova acum 20 de ani”, a remarcat preşedintele AŞM, subliniind curajul său de-a spune cu glas tare lucrurilor pe nume, cu retorica-i sufletească distinctă, pledoariile sale înflăcărate, atât de la tribuna Parlamentului, cât şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, fiind marcate de imensa-i dorinţă de a crea viitorul R. Moldova cu un popor deşteptat, cu demnitate, cu simbolurile sale naţionale, cu limba sa. 
Criticul literar, academicianul Mihai Cimpoi şi-a propus să vorbească în comunicarea sa ştiinţifică despre Ion Vatamanu ca mare reformator în poezie. „A fost un om de cultură şi un om al culturii, a opinat Mihai Cimpoi, iar atunci când vorbea, asistai la un spectacol de inteligenţă”.
Pentru poetul academician Nicolae Dabija, Ion Vatamanu avea ceva din munţii Bucovinei, statura parcă era a unui om de la munte, freamătul sufletului lui avea ceva din fagii bătuţi de vânturi, iar ochii - ceva din limpezimea izvoarelor de munte. A fost un om care s-a consumat ca o lumânare ca să lumineze o epocă”, a menţionat el.
În cadrul evenimentului au fost lansate şi două cărţi ale lui Ion Vatamanu, "Iarba şi îngerii ei" şi "Aventurile lui Atomică", editate de familie. 
„Parcă nici n-ar fi dispărut din familie, deşi au trecut aproape 19 ani. În ultimul timp am reuşit să edităm câte ceva şi asta ne face să-l simţim alături”, a mărturisit soţia poetului, Elena Vatamanu. 
Ninela Caranfil a mângâiat sufletele celor prezenţi cu un vers de Ion Vatamanu „Să mă chemaţi să vă cânt”, iar o altă revelaţie a fost proiectarea documentaruluii „Dor de Ion Vatamanu”, un film realizat de Leontina Vatamanu, fiica poetului. 

Sursa: http://stiribasarabia.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu