joi, 17 mai 2012

Filmul „Eclipsă solară” a obținut Trofeul CRONOGRAF



Pe data de 14 mai, la cinematograful Odeon s-a desfășurat Gala de Premiere a celei de-a X-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. Marele Premiu și Trofeul Festivalului a fost cîștigat de Filmul din Republica Cehă -  „Eclipsă solară”, regizat de Martin Marecek. Premiul a fost oferit de către Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău.

Premiul pentru Regie, i-a revenit documentarului “Perestroika mea: (USA), regie și imagine Robin Hessman. Juriul a motivat decizia în favoarea acestui film susțin]nd că este “un film clar și echilibrat; un punct de vedere fără prejudecăți…”
Premiul pentru Imagine, oferit de Organizația Internațională pentru Migrație Misiunea în Moldova, a fost acordat documentarului “Viața, un drum departe” (Franța), regie Mark Weymuller şi imagine Xavier Arpino.”Estetica imaginii a fost adecvată în concordanță cu emoțiile autorului. O poveste frumoasă, redată perfect de imagine”, au explicat membrii Juriului.
Premiul Special al Juriului a fost oferit de OIM Moldova filmului “Noosfera” (România), regie Ileana Stănculescu, imagine Artchil Khetagouri.“Femeile sunt de pe Venus, bărbații sunt de pe Marte – dar toți trăiesc în Noosfera.” – a motival juriul alegerea.
Filmele documentare din Secțiunea Principală au fost jurizate de către Mihai Țărnă, preşedintele Juriului (Republica Moldova), Irina Margareta Nistor (România), Grit Lemke (Germania), Marian Voicu (România) şi Pascal Servais (Franța). De asemenea, în cadrul acestei secțiuni au fost oferit și: premiu special al juriului, premiul pentru imagine, premiu pentru regie.
La Secţiunea cadRO a fost apreciat pentru “profunzimea investigației documentaristice și echidistanța maxim posibilă pentru un autor de documentar”  filmul „Piepturi goale și buzunare pline”, regie Corneliu Mihalache.
Premiul II la această secțiune a fost acordat filmului “Doina Groparilor” (România), regie și imagine Pavel Cuzuioc, iar premiul III a fost oferit  filmului „Gutuiul doamnei Grossu” (România), regizat de Mara Trifu.
Premiul I şi Trofeul Secţiunii Producţii TV Locale pentru cea mai bună lucrare l-a obţinut Alina Radu, Asociația Telejurnaliștilor Independenți în colaborare cu Moldova 1, cu producția “Murind în așteptare”.
Premiul II din această categorie a fost acordat filmului “Artistul dispărut”, regie și imagine Pavel Cuzuioc. Premiul III a revenit filmului „Clipe din viață”, regie Vera Bulgaru, Drochia TV.
Pentru “tema neașteptată și interesantă și pentru încercarea de investigație” Juriul a decis să ofere o Mențiune Specială peliculei “Proiecte militare spulberate de civili” în regia lui Victor Sofroni.
În cadrul acestei ediții a FIFD CRONOGRAF au fost acordate citeva premii speciale:
Premiul „Ion Vatamanu pentru dragoste de neam” a fost decernat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF pentru a cincea oară. Este un premiu instituit de către Leontina Vatamanu, fiica poetului şi directorul artistic al festivalului. La ediţia a X-a, acest premiu a fost acordat documentarului ”Aproape de cer” (Germania, România), în regia lui Titus Faschina, imagine Bernd Fischer.
Premiul Uniunii Cineaştilor din Moldova i-a revenit regizorului din Republica Moldova, George Ciubuc, pentru pelicula “Ionică și Dacia lui”.
În cadrul proiecției tematice „Femeia între curaj şi rezistenţă”, dedicată filmelor despre, cu și realizate de femei, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie din Moldova a oferit un premiu special documentarului “Mame 15 cenți minutul”(Spania).
Ministerul Tineretului şi Sportului a oferit un premiul special tinerei Veronica Pîslaru pentru „contribuţia şi înalta prestaţie la organizarea, mediatizarea şi prezentarea FIFD CRONOGRAF”.
Premiul Simpatia Publicului la Secţiunea Principală, a fost câştigat de documentarul Oile albastre” (Spania), regie Noel Galvez, imagine Luis Angel Perez, iar la Secţiunea cadRO - de filmul “7 etnii la Marea Neagră”, regie și imagine Alexandru Condurache, România.
Trofeele CRONOGRAF sunt realizate de sculptorul Valentin Vârtosu.
Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF a avut loc în perioada 10-15 mai, la Chişinău. CRONOGRAF este organizat de OWH Studio, începînd cu 2001.
Anna Casian – Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu