sâmbătă, 17 martie 2012

„Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului”


Actorul şi regizorul Mihai Volontir şi-a celebrat ziua de naştere. Cu această ocazie, contemporanii actorului au organizat lansarea unei cărţi dedicate Maestrului, pentru a reaminti pasionaţilor de teatru şi film despre creaţia şi activitatea acestuia.
Lansarea cărţii „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului” a avut loc marţi în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a întrunit cunoscuţi scriitori, savanţi şi critici literari.. La proaspătul volum au muncit mai mulţi autori, care au inclus studii, articole analitice despre actor, publicate nu doar pe teritoriul R. Moldova, ci şi peste hotare.
Titlul „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului”, găsit pentru volumul proaspăt apărut la Editura „Ştiinţa”, este unul foarte potrivit pentru această culegere de materiale consacrată celebrului actor de teatru şi cinema, au subliniat participanţii la lansarea cărţii. „Vreau să menţionez pe cît de exact titlul „despre vocaţia omenescului” reflectă esenţa întregii cărţi. Cînd începi să vorbeşti despre Volontir, ajungi la aceleaşi concluzii. El niciodată n-a jucat roluri pur şi simplu, pe dînsul întotdeauna l-a interesat esenţa omenescului”, - a relevat regizorul şi actorul Ion Ungureanu.
     Aurelian Dănilă, director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, a declarat că publicarea acestui volum „este un eveniment deosebit de important pentru ţara noastră, este o moştenire, care va rămâne pentru secole înainte”. Ana-Maria Plămădeală, unul din coordonatorii şi autorii volumului, a mărturisit că „a fost pur şi simplu captivată de munca la această carte”.
Înainte de a discuta despre carte şi despre actor, au fost difuzate fragmente din două filme cu Mihai Volontir în rol central, «Se caută un paznic» şi «Dimitrie Cantemir», despre care Dumitru Olărescu, doctor în arte, unul dintre coordonatorii volumului, spune că, “deşi sunt vechi, nu vor îmbătrâni niciodată.” Iar criticul literar, academicianul Mihai Cimpoi a mai adăugat: “Mihai Volontir prin jocul său actoricesc a atribuit măreţie întregii noastre culturi. El niciodată n-a fost un artist de rînd, n-a avut nevoie de influenţă din afară, el s-a creat singur pe sine”.
Cartea a fost editată într-un tiraj de 500 de exemplare cu suportul statului, care a alocat circa 20 mii lei. Colectivul de autori a muncit pe baze benevole.  Volumul „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului” este al patrulea din colecţia „Personalităţi notorii" a Editurii „Ştiinţa”. Primele volume din această colecţie au fost dedicate istoricului Vasile Coroban, scriitorilor Dumitru Matcovschi şi Vladimir Beşleagă.
Amintim că Mihai Volontir s-a născut pe 9 martie 1934 şi a debutat în 1957 pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. A creat o galerie de roluri de neuitat, întruchipând eroi neînfricaţi, ce luptă pentru libertate şi dreptate. A devenit o legendă vie a cinematografiei din întreg spaţiul URSS, după ce a jucat rolul lui Budulai din serialul „Ţiganii" (1979). Filmografia sa mai conţine pelicule iconice precum „Se caută un paznic” (1967), „Singur în fața dragostei” (1969), „Acest dulce cuvânt – libertate” (1972) , „Dimitrie Cantemir” (1973), „Podurile” (1973), „Bărbaţii încărunţesc de tineri” (1974), „Povestea lui Făt-Frumos” (1977). În prezent, Mihai Volontir activează la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi.
ANNA Casian-Musteață



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu