sâmbătă, 17 martie 2012

În memoriam - Serafim Saca. 77 de ani de la naștere.


La 16 martie scriitorul și publicistul moldovean, Serafim Saca, ar fi împlinit 77 de ani.
Serafim Saca s-a născut în anul 1935, la Vancicăuţi, regiunea Cernăuţi. A absolovit Școala medie din comuna natală, Institutul pedagogic "I. Creangă" din Chişinău (1959) şi Cursurile superioare de regizori şi scenarişti din Moscova (1967).

A fost învăţător, colaborator la periodicele republicane "Tinerimea Moldovei", "Cultura" și "Nistru", consultant la Uniunea Scriitorilor din Moldova.  Debutează în 1956 în presa de la Chişinău. În anul 1966 devine membru al Uniunii Scriitorilor. Proza sa este adunată în volumele "Era târziu" (1968) şi "Vămile" (1972).
După mult comentata, controversata, dar și apreciata carte de confesiuni și interviuri, „Aici și acum” (1976), urmează 12 ani de interdicţie literară şi un lung exil artistic în sine. Scriitorul este lăsat doar sa traducă, aceasta fiind  singura sursa de existenţă pîna la venirea lui M. Gorbaciov.
În anul 1987 apare romanul „Linia de plutire. În acelaşi an vede lumina tiparului   „Pentru tine bat”, cartea bilanţului ziaristic, pentru care scriitorului i se acorda Premiul de Stat (1994). În 1989 la Editura „Sovietskii pisateli” de la Moscova apar două romane. De altfel, tot la Moscova şi tot la aceeaşi editura, mai apare în 1975 volumul de proză „La masa tăcerii”. În 1995 apare volumul „Basarabia în Gulag”, cartea basarabenilor, trecuţi prin Gulagul stalinist, dar şi prin cel românesc.
Serafim Saca a scris şi cîteva piese de teatru, doua dintre care s-au jucat la Chişinău. În perioada 1994-1998 a fost  preşedinte al PEN-clubului International pentru Republica Moldova. Este Maestru în Arta şi a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”.
În ultimii ani, el lucra asupra romanului autobiografic ”Pe mine mie redă-mă”. Fragmente din acest roman au fost publicate până acum în revista Sud-Est Cultural.
Scriitorul basarabean Serafim Saca s-a stins din viață la 20 mai 2011, fiind înmormîntat în Cimitirul Central din Chișinău, alături de prietenul său - scriitorul Vasile Vasilache.

Anna Casian - Musteata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu