marți, 6 martie 2012

Memoria unui război nedeclarat

Pe data de 28 februarie la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a avut loc deschiderea oficială a expoziției comemorative „Memoria unui război nedeclarat".  Expoziția este o cronică foto-documentară a  războiului din 1992, numit “războiul de pe Nistru”, organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la declanșarea acestuia.
Aceasta este un omagiu adus tuturor participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi, în primul rând, celor ce şi-au sacrificat viaţa pe altarul libertăţii Patriei. Expoziția reuneşte peste 250 de piese muzeale: imagini fotografice, fragmente de arme şi muniţii adunate de pe câmpul de luptă, documente şi obiecte personale ale unor combatanţi căzuţi în luptele de pe Nistru, cărţi şi ziare din care desprindem realitatea cruntă a războiului.
Imagini cutremurătoare realizate de către fotoreporterii N. Pojoga, M. Venger, T. Iovu, A. Mardare, S. Voronin, T. Anghel , etc,  reconstituie calvarul prin care au trecut apărătorii Moldovei în luptele de la Dubăsari şi Tighina, pe platourile de la Cocieri şi Coşniţa, au imortalizat eroismul şi bărbăţia poliţiştilor şi voluntarilor moldoveni, greutăţile şi umilinţele războiului, familii distruse, case şi sate în ruine, chipuri de femei şi copii transfigurate de durerea pierderii celor dragi.
Un compartiment aparte al expoziţiei este dedicat poliţiştilor căzuţi în luptele pentru apărarea independenţei şi integrităţii Republicii Moldova.
De asemenea, expoziția este completată de o colecţie de lucrări ştiinţifice şi memorialistice despre conflictul armat de pe Nistru semnate de cercetători, participanţi şi martori oculari ai evenimentelor.
ANNA Casian-Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu