miercuri, 8 februarie 2012

Expoziția imaginilor și a impresiilor cromatice

În perioada 8-28 februarie 2012, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” se desfăşoară expoziţia jubiliară a pictorului Arcadie GHEŢU: “Imagini şi impresii cromatice”.
Criticul de artă Tudor BRAGA ni-l recomandă pe Arcadie GHEŢU ca pe un artist „devotat propriei identități”. La vernisare, criticul a făcut  o scurtă incursiune în creaţia pictorului, oferind şi o motivaţie în plus de a  nu rata ocazia să vedem lucrările artistului.


La cea de-a 10-a expoziție a maestrului au venit să îi admire operele (pentru a cîta oară!) și să îi fie alături familia, prietenii, amatorii, cît și colegii: Ghenadie JALBĂ, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Tudor BRAGA, critic de artă, Vitalie MALCOCI, doctor în studiul artelor, etc...
Demult, a pornit din satul Terebna, Edineț, conştientizând că vocaţia sa este să devină artist. Astfel, se formează ca pictor începînd cu  Școala de Arte Plastice din orașul Rîșcani. Parcurge apoi Cursurile de pictori-decoratori  la Combinatul de pe lângă Ministerul Culturii al Republicii Moldova, după care studiază la Facultatea de grafică şi pictură, la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă.
Arcadie GHEȚU debutează în cadrul Expoziţiei profesorilor din Şcolile de Arte Plastice pentru copii din Republica Moldova, cu lucrări în pictură și grafică.  Pînă în prezent participă la majoritatea expoziţiilor de grup cu pictură şi grafică, organizate în republică, precum şi la expoziţiile – schimburi interculturale.

Ghenadie JALBĂ, prezent la evenimen, a menționat că este îmbucurător faptul că la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” își expun operele nu doar pictorii din orașul Chișinău, ci și cei din întreaga Moldovă.  “Arcadie GHEȚU demonstrează că și pictorii din alte localități încearcă să țină pasul cu cei din centrele culturale, uneori reușindu-le acest lucru mai bine decît celor din Chișinău. Este îmbucurător faptul că maestrul a venit la noi cu un număr impunător de opere, profitînd din plin de ocazia care i s-a oferit.”
În cadrul expoziției, pictorul aduce publicului portrete, peisaje, dar și compoziții filosofice, umoristice. Pot fi remarcate: seria de tablouri intitulate Integrare Europeană, Vara, Iarna, Domnișoară în negru, Portret, etc...
În opinia criticului de artă Tudor BRAGA, Arcadie GHEȚU este un pictor-exemplu pentru întreaga breaslă. “Plasticianul este devotat tradițiilor realiste, unul calculat, rafinat, dar exigent față de propria creație. ”
Culoarea plină, valorile şi frumusețile acesteia sunt perseverența de care este prins artistul pentru a realiza armonios opera de artă. În ciuda rigorilor artei contemporane, care a renunțat la tradiţiile din trecut, pictorul continuă să construiască ţinute cromatice conform tradiţiilor.
Cuvinte de laudă pentru Arcadie GHEȚU a adus și Vitalie MALCOCI, doctor în studiul artelor, care și-a amintit că pictorul, încă din primii ani de studii, s-a manifestat ca un artist complex. “Chiar dacă uneori era taxat pentru aceasta, maestrul întotdeauna și-a păstrat verticalitatea, pe parcurs avînd numai de cîștigat ”  a mai adăugat Vitalie MALCOCI.
La expoziția“Imagini şi impresii cromatice”  autorul vine cu frumusețea plaiului natal, vine cu o pictură caldă, așa cum este și sufletul său.  Lucrările sale vorbesc mai mult decît orice istoric sau critic de artă…

Anna CASIAN-MUSTEAȚĂ
anacasian.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu