vineri, 3 februarie 2012

Centrul Expoziţional “Constantin Brâncuşi” vibrează în plină iarnă

   Centrul Expoziţional “Constantin Brâncuşi”  vibrează în culori de iarnă! Începând cu 2 februarie aici poate fi savurată expoziţia grupului de creaţie ”Vibraţie”. 7 pictori au adus de această dată în prim plan natura şi locaşurile sfinte.
   Grupul Vibrație avea inițial 4 membri care și-au unit frățește destinele în anul 2005. Scopul acestei înfrățiri a fost unul strategic – de a obține împreună, mai rapid, un loc în sala de expoziții.
Pictorul Alexandru Bulat afirmă : ”Noi, cu vre-o șapte ani în urmă, ne-am întâlnit 4 băieți, cu gândul să facem un grup împreună pentru a putea mai repede obține dreptul de a avea acces la Galeria Brâncuși.“
   Un artist își petrece mai mult de jumătate din viață în natură, pentru a simți mirosul ierbii sau pentru a culege vișine coapte.  De aceea pictorul Alexandru Bulat nu a ramas indiferent când,  prin anii 90, o livadă din Cimișlia a fost defrișată.  Amalgamul de sentimente care i-au măcinat sufletul s-au transformat în pînze.
   Pentru Pictorul Ion Chitoroaga pofta de a picta vine tot pictând.  Artistul nu stă mult pe gânduri și exact în patru ore își finisează operele, iar cel mai important – niciodată nu își alege pânzele mai mici de 60 cm.  Artistul spune ca e un modul tainic după formula lui Fibonacci. “Leonardo da Vinci  știa acest secret  și a spus că dacă pânza are mai mult de 60 cm, lucrarea nu are cum să nu reușească.”
   Pictorii merg  mai des la biserică, nu pentru  ca să se roage,  ci ca să picteze. Preotul Manole Brihuneț, parohul  Bisericii Sf. Nicolae din  Milestii – Mici spune că fiecare autor a abordat și tematica bisericească,  legată de creștinism, iar acest lucru  bucură foarte mult.  “Duhul Sfânt lucrează . Este un loc deosebit, un loc în care Divinitatea ne atinge prin îngerii Săi și ne reușește mai mult creația .”
   În cadrul expoziției, pictorul Vasile Didic a venit cu o dedicație pentru poeții naționali Grigore Vieru și Mihai  Eminescu,  dar și pentru compozitorul Oleg Baraliuc. “ Am încercat prin mijloace plastice  să materializez acel legămînt între generații “ – spune Maestrul.
   Au fost și din cei care nu au rămas impresionați de expoziție.  Potrivit Maestrului  Ion Daghi, pictorii au lucrat mai mult cu ochii decât cu sufletul.
   Vernisajul s-a incheiat cu un recital de poezie vibrantă  culeasa din arsenalul lui Ion Chitoroagă.
Anna Casian- Musteață
REPORTAJ - NOROCTV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu