Numărul avorturilor periculoase este în creştere globală, după ce declinul în rata avorturilor din anii 1990 a început să piardă viteză, conform unei analize întreprinse de Institutul Guttmacher din Statele Unite, care a studiat acest trend comparativ cu raporturi globale făcute în 1995 şi 2003. Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte avortul periculos ca terminarea sarcinii cu ajutorul unei persoane neautorizate, sau într-un mediu care nu se ridică la standardele medicale minime.
Jumătate din avorturi (49% - cu 5 procente mai mult ca în 1995) sunt acum periculoase. Ele sunt făcute de persoane necalificate, în medii nesanitare, şi rezultă în infecţii, hemoragii şi chiar moarte. Aproape toate avorturile făcute în Africa (97%) şi în America Latină (95%) sunt periculoase, iar în Asia procentul este de 40 la sută.
Interzicerea avortului nu reduce numărul femeilor care recurg la această metodă, spune raportul. Dimpotrivă, rata avorturilor, și mai ales a avorturilor periculoase, este mai mare în regiunile în care procedura este ilegală. 29 de femei dintr-o mie recurg la această metodă în Africa, 32 la mie în America Latină, în timp ce în Europa de Vest doar 12 femei dintr-o mie au recurs la avort, şi 19 la mie în America de Nord.
Dr. Gilda Sedgh şi colegii ei au scris în raport că o cauză pentru aceste numere îngrijorătoare este existența unei cereri mari pentru metode contraceptive, care rămâne neacoperită. Rata avortului a încetat să mai scadă după ce numărul contraceptivelor oferite prin programele de planificare familială a început să scadă.
„Centrele de planificare familială nu reuşesc să ţină pasul cu populaţia care este în creştere şi cu femeile sau cuplurile care îşi doresc o familie mai mică", spune Sedgh. Aproape 215 millioane de femei îşi dorec contraceptive, dar nu le primesc.
O altă piedică este rezistenţa culturală şi religioasă care face din avort un subiect tabu, ce nu poate fi discutat aşa cum se cuvine, crede Richard Horton, redactor-şef al jurnalului medical The Lancet, care a publicat studiul Institutului Guttmacher. Această rezistență este dificil de înțeles în contextul în care complicațiile din timpul avortului sunt responsabile pentru 13 la sută din decesele maternale, iar reducerea acestui procent este o ţintă majoră, la nivel global.
„Reprezentanţi americani au venit la mine şi mi-au cerut să scot cuvântul 'avort' din forma nepublicată a materilaului," a spus Horton.
„Chir şi sub administraţia Obama este imposibil să deschizi o discuţie despre avort în agenţii şi comisii internaţionale. Această stigamtizare, această cenzură este de vină pentru distorsionarea priorităţilor sănătăţii femeii din ziua de azi", a mai adăugat el.
Eşescul recunoaşterii şi prevenirii cauzelor şi consecinţelor avorturilor periculoase, afectează cel mai mult femeile sărace, deoarece cel mai mare număr de decese maternale datorat avorturilor, provine din ţările în curs de dezvoltare.
În plus, 5 milioane de femei pe an sunt tratate pentru complicaţii grave în urma procedurilor de avort neprofesional, lucru care are efecte pe termen lung,cum ar fi infertilitatea. Avorturile periculoase pun securitatea întregii familii în pericol, atunci când mamele mor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu