miercuri, 23 noiembrie 2011

Ce a determinat Biserica să devină sfioasă în relația sa cu autoritățile laice?


Pe site-ul Mitropoliei Moldovei este publicat un anunț prin care suntem informați că în urma unor discuții ai reprezentanților Bisericii și Ministerul Justiției, au fost efectuate anumite modificări în proiectul de lege cu privire la modificarea legii cultelor. Astfel, au fost excluse prevederile prin care era admisibilă funcționarea unor grupuri religioase neînregistrate, precum și obligativitatea cultelor religioase de a deține registru membrilor (a enoriașilor, mai exact).
Atitudinea celor de la Mitropolie rămâne a fi una neclară. Anterior, aceasta a emis un aviz destul de sărac, care creează impresia că reacția ierarhilor la abuzurile guvernului a fost una formală.
Mă miră și mai mult faptul constatarea a reprezentanților Mitropoliei precum că “proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind cultele religioase şi părţile lor componente înaintat Guvernului RM de către Ministerul Justiţiei spre coordonare, nu modifică esenţial cadrul juridic al legii cultelor”. Se trece cu vederea faptul că pe lângă cele două prevederi excluse, proiectul conține multe alte elemente care vin să restrângă drepturile cultelor religioase, în special prin modificarea definiției de “prozelitismul”, permiterea cetățenilor străini de a înregistra culte religioase, legiferarea apartenenței la persoanelor la două sau mai multe culte religioase, sancționarea oricărei participări a reprezentanților bisericești la viața publică, eliminarea oricărui drept al comunităților ortodoxe asupra propriilor cimitire –toate aceste lucruri par reprezentanților mitropoliei “nesemnificative”?
Spuneam și anterior că societatea este obligată să vină cu propriul proiect al legii cu privire la culte, care ar reglementa în mod clar statutul cultelor, relațiile dintre culte, precum și relațiile dintre culte. Din anumite motive, trebuie să constatăm că Mitropolia și-a coborât vocea în dialogul cu autoritatea laică, iată de ce mingea se află acum la societatea civilă.

http://octavianracu.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu