joi, 6 octombrie 2011

Impresionanta colecţie de porumbei de la Biserica “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”


    Porumbeii în societate sunt simbolul curăţeniei morale, simbolul dragostei.
    În Biserică porumbelul este simbolul Duhului Sfânt, simbolul inspiraţiei, al păcii, simbol al Bobotezei, al Buneivestiri şi al apei creatoare. Porumbeii în număr de şapte, sunt simbol al celor şapte Sfinte Taine. Un stol de porumbei simbolizează adunarea credincioşilor. Porumbelul cu ramura de măslin simbolizează pacea, iertarea şi mântuirea, deasemenea şi biruinţa asupra morţii.
    Porumbelul de culoare albă este simbolul sufletului curat, al sufletului mântuit şi este un antipod, o antiteză a corbului negru, care este simbolul păcatului. Porumbelul aşezat pe o ramură de viţă de vie simbolizează credincioşii ancoraţi în Credinţa Domnului Iisus Hristos. O pereche de porumbei sunt simbolul plinitudinii familiare.
    Este binecunoscut faptul că la Biserica “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” există porumbei încă din anul 2006, aceştia fiind o bucurie pentru vizitatorii bisericii, îndeosebi pentru copii. În această parohie porumbeii sunt implicaţi activ la înfrumuseţarea sărbătorilor, a cununiilor şi a botezurilor oficiate aici, caci începând cu luna septembrie 2010, tinerii care se cunună la biserica de lemn şi familiile care îşi botează aici copiii, primesc bonus – o pereche de porumbei.
    Întreaga colecţie de zburătoare cuprinde mai mult de zece specii, de la porumbei voiajori şi păsări decorative cu penaj alb imaculat sau garnisite cu negru, gri, verde, până la porumbei cu coadă de păun, cu moţ, coamă sau cu evantai la picioruşe, cu cioc scurt, lung sau cu ciocul încovoiat, toate convieţuind laolaltă în curtea bisericii şi bucurându-se de toată atenţia şi îngrijirea părintelui Severian, parohul bisericii şi a slujitorilor lăcaşului sfânt.
    Din colecţia bisericii Părintele Severian a oferit perechi de porumbei şi altor biserici, primind la rândul său şi el mai mulţi porumbei din partea columbofililor şi a preoţilor care deţin o porumbărie pe lângă biserica lor.

   Este îmbucurător faptul, că pasiunea față de porumbei revine acasă – în mâinile oamenilor cu frică de Dumnezeu şi cu cunoştinţă de carte. Aceste momente, ne lasă să avem speranţa că porumbeii şi mai ales speciile rare de porumbei - au viitor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu