marți, 21 decembrie 2010

Miinile ei – bratara de aur!!!


Daca o buna parte dintre tinerii nostri sunt orientati spre calculatoare, distractii, masini, etc, Valentina Selaru, o tinara de numai 20 de ani din comuna Carpineni, Hincesti, isi croieste un destin aparte – in lumea artei populare. In colectia ei isi gasesc locul peste 100 de crosetari si broderii nascute din dragoste fata de frumos…

-         Valentina, de la cine ti se trage dragostea pentru crosetarie si broderie?

-         Cred ca un aport considerabil il are profesoara de educatie tehnologica din gimnaziu, doamna Tatiana, care cu multa daruire ne-a invatat la lectii cum se croseteaza si brodeaza. Pina la sfirsitul lectiei toti insuseam materia. Dar, uneori ma gindesc ca este si un dar de la Dumnezeu, pentru ca in familie nu am avut de la cine sa mostenesc acest talent. Dupa ce am incheiat orele de educatie tehnologica as fi putut sa ma opresc, insa,… dragostea mea fata de aceasta arta devenea din ce in ce mai mare.


-         Ce crosetezi si brodezi cel mai des?

-         Imi place foarte mult sa crosetez fete de masa, precum si sa brodez diferite lucrari ca: caprioara, pisica, fulgusor, diferite fructe, legume, peisaje, etc. Am acasa o colectie ce include peste 100 de lucrari. Doar una singura am vindut-o pentru ca m-a rugat o persoana, insa, am inteles ca din arta nu trebuie sa obtii bani… Foarte multe lucrari imi place sa le daruiesc oamenilor dragi. De obicei, ofer tablouri in rama cu broderii in cruciulita, ce reprezinta un ingeras cu inimioara. 

-         Cum apreciaza prietenii si oamenii din jur ceea ce faci tu?


-         Sigur ca se minuneaza cind vad, de exemplu, o fata de masa de 2 m lungime si 1,5m latime. In prima faza toti ma intreaba: “Tu ai crosetat aceasta? Nu cred!”, dar pina la urma ii conving…  In anul 2005 am participat la expozitia raionala “Cu dragoste de frumos si util”.  Am prezentat diverse articole de crosetarie si broderie si am obtinut locul 2. Deci, totul are o rasplata…

-         Cit timp iti ia sa realizezi o lucrare?


-         Daca ne referim la fetele de masa, care sunt destul de mari, atunci in maximum 3 luni sunt gata. O crosetare mica, insa, poate fi finisata in 2-3 ore. Depinde de marimea acesteia…

-         Care dintre lucrarile tale iti plac cel mai mult?


-         Toate imi plac, caci sunt ale mele, lucrate cu dragoste…insa daca ar fi sa evidentiez doua, as spune: un mileu cu combinatii de flori, fluturasi si frunze si echibana cu care am cistigat titlul “Miss Gratie”, la concursul “Miss Carpineni”. Toate fetele aveau echibane confectionate din flori de cimp, eu, insa…am facut-o dupa fantezia mea: am crosetat-o din diferite flori. Am simtit ca a fost un moment impresionant pentru juriu.

-         Ce culori predomina in creatia ta?


-         Culoarea alba o utilizez cel mai des, pentru ca se evidentiaza si este mai speciala in crosetarie, in pofida faptului ca este mult mai dificila. Alte culori ar mai fi-  rosie si verde.

-         De unde iei modelele?

-         Mai inainte, lucram dupa modelele aduse din Italia de catre profesoara mea. Din 2006 sunt abonata la revista specializata “Valea - Valentina”, in ea fiind diverse modele pe care le urmez si de asemenea, invat multe lucruri si de la tanti Jenea, vecina mea, cu care facem schimb de secrete si care are niste modele rar intilnite in zilele noastre.


-         Este o munca care necesita timp, rabdare, dar si este destul de costisitoare. Tu de unde cumperi cele necesare si cit cheltui pentru o lucrare?

-         Am un magazin stabil de unde procur materialele. Vinzatoarele stiu deja ca vin in fecare saptamina pentru ca este o ata calitativa a unei firme romanesti. In ceea ce priveste cheltuielile, daca e vorba de o fata de masa, neaparat cheltui 250 de lei. Sunt norocoasa ca in acest sens familia ma sustine. Mama are grija de aspectul lucrarilor mele, ea le scrobeste, le calca, fiecare ochisor il aranjeaza.


-         A avut Valentina Selaru vre-un moment in care a dorit sa se dezica de aceasta ocupatie?

-         Nu!!! Nici un moment!!! Din contra, imi place sa lucrez pina seara tirziu. Ii spuneam cite odata mamei, simbata seara, cind bateau clopoele de la biserica : “Mama, de ce e iarasi simbata seara?! Vreau sa se prelungeasca, sa vad finalul lucrarii…” – e o bucurie extraordinara! Apropo, si pe surorile mele mai mari, Irina si Natalia, le-am invatat sa croseteze…


-         Ai ales Facultatea “Design Vestimentar”. De ce?

-         Vreau sa fac din aceasta indeletnicire a mea – o profesie, pentru ca si eu, la rindul meu, sa pot indemna pe altii spre misterul artei de a croseta si a broda. Astfel, voi contribui la valorificarea si pastrarea artei populare – o bogatie spirituala a neamului nostru.

-         Mult success si rabdare!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu