miercuri, 3 februarie 2016

Delegația scriitorilor din Republica Moldova a cucerit România prin talent, artistism, dragoste de Țară



O nouă ediție, a IX-a la număr, a Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, a avut loc sâmbătă, 30 ianuarie 2016, la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, România. Ediția din acest an, a fost dedicată memoriei lui Corneliu Leu, Efim Tarlapan şi prof.univ.dr. Al. Popescu Zorica.

Potrivit organizatorilor, Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a IX-a, a reunit circa 600 de concurenți, la secțiunile Poezie și Epigramă. În cadrul festivității de premiere au fost oferite premii în valoare totală de 4000 de lei. 

Astfel, la categoria Poezie premiile au fost împărțite astfel: Marele premiu "George Ranetti" a fost obținut de Dumitru Sîrghie (Slatina), premiu girat de Literatura de Azi, Premiul "Grigore Tocilescu" - Vali Orţan ( Bucureşti) iar Premiul "Agatha Bacovia" - Victoriţa Tudor (Bucureşti). 

La secţiunea Epigramă premiile au revenit: Marele premiu "George Ranetti" - Ion Diviza (Chişinău), Premiul "Grigore Tocilescu" - Daniel Ionuţ Ţucă (Medgidia), Premiul "Agatha Bacovia" - Florin Rotaru (Buzău). 

La festival, au fost prezente nume importante din cultura română și din domeniul educației și învățământului.

Gazdele și participanții au apreciat înalt prestația timp de 3 zile, a delegaţiei numeroase din Republica Moldova: scriitorul Ion Popa Pădure, acordeonistul Maxian Deladolna și poetele Diana Ciugureanu - Zlatan, Zina Bivol, Elena Mihalachi, Cristina Costov. Din partea Direcției Generale pentru Tineret și Sport a fost prezentă prof. Elena Vorotneac. 


Prezentă la eveniment, poeta Diana Ciugureanu-Zlatan, președinta Uniunii Scriitorilor Europeni, Filiala Republicii Moldova, a scris în Cartea de Oaspeți și pe blogurile sale: „Cu toată recunoștința și admirația pentru lumea frumoasă, participantă la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, încep să-mi adun gândurile luminoase pentru a beneficia de posibilitatea publicării unei mărturisiri de suflet. Mă felicit pentru că am reușit să fiu împreună cu dragi colegi de la Uniunea Scriitorilor Europeni, Filiala Republicii Moldova, de care am fost mândră și la această feerică sărbătoare. Datorez această deschidere, sufletului blând al Domnului Președinte al Festivalului, Profesor Badicioiu Laurentiu și Distinsului Domn Victor Minea, Directorul Liceului „Grigore Tocilescu” din orașul ospitalier Mizil. În minutele dureros de puține, la despărțire, mi-am explicat gândind în glas, de unde atâta Binecuvântare de Sus, la organizarea mirificei atmosfere a tradiționalului și prestigiosului eveniment literar și spiritual în general. Era pe scări și ne petrecea cu ochi inocenți, apoi venise înduioșat și mai mult de recunoștința din partea noastră, și la microbuzul delegației Republicii Moldova. A recunoscut. Dlui, în calitate de responsabil, se purifică permanent prin rugăciune și iertare. A adăugat că a avut parte de multe oportunități întru a se înălța prin iertare, n.n., căci astfel, devenim mai luminoși. Mulțumesc pentru exemplul Dvs de responsabilitate din toate perspectivele, dragi gazde! Voi insista și eu, la rându-mi, asupra cumsecădeniei mele, pentru a-mi menține echilibrul interior și implicit, pentru a-mi continua împăcată cu mine însămi și cu lumea, activitatatea scumpă inimii mele. Vom da curs invitației generoase din partea Dvs, și la anul, și la mulți, mulți ani! Sunteți Oaspeți de Onoare la toate acțiunile noastre! Să fim sănătoși și Binecuvântați în toate! Amin! Prietena Dvs, Diana Ciugureanu-Zlatan.” 

În același context, scriitoarea Cristina Costov a declarat pentru CultARTlife: ”Ce ar putea fi mai frumos decât un cerc de oameni distinși, cu interese comune? Oameni ce au fost adunați și apreciați la justa valoare. Personalități care citesc printre rânduri și savurează limbajul filosofic!? De aceea, aș vrea să mulțumesc organizatorilor acestui festival caci ne-a deschis ușa în lumea frumosului, unde fiecare își are locul său. Pentru Basarabeni, Festivalul ”Romeo și Julieta” la Mizil este o punte, o pârghie, care ne aduce mai aproape de nucleul de care ne-am detașat fără vină. Astfel, unind nu numai oameni de cultură, dar și suflete gemene! Pentru mine acest eveniment este de o importanță majoră, căci mi s-a deschis o lume nouă, pe care doresc să o cuceresc!!! Munca imensă care a fost depusă pentru a crea acest ”Batle” Literar a adus roade bogate descoperind noi talente, creând impresii frumoase, încărcându-ne cu energie pozitivă pentru tot restul anului! Aștept cu nerăbdare următoarea ediție a Festivalului Internațional ”Romeo și Julieta” la Mizil. Felicitări și reverențe organizatorilor!” 

Nicolae Bunduri, România: ”Domnul Director Prof. Victoraş MINEA şi Prof. Badicioiu Laurentiu, la festivalul pe care îl organizează în notă de "Magna cum laude" la Mizil, îşi pun sufletele pe tavă şi ne servesc cu bunătate din ele dar şi cu alte bunătăţi. Ultima seară am petrecut-o la "Dracu-n praznic" unde voia bună, muzica, dansul, mâncarea şi (era să uit) vinul bun, au ridicat pofta de dans bărbaţilor care nu-şi mai puteau dezlipi ochii de nişte moldovence de peste Prut, care mai de care mai frumoasă şi fiecare cu câte o linguriţă de miere, nu vă spun unde. În localităţile mai mici ( Comuna Mănăstirea Gura Humorului-Neluţu, Vama- Cotlarciuc şi Mizil-Minea-Bădi... bucuriile sunt mai mari decât multe metropole-Bravo şi Mulţumiri!” 

Ediția jubiliară de anul viitor va fi dedicată lui Mircea Ionescu Quintus, care va împlini 100 de ani de la naștere. 

Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil” este inițiat și organizat de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil”.

Anna Casian-Musteață și Laurențiu Bădicioiu, Președintele Festivalului
Foto - Laurențiu Bădicioiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu