vineri, 28 martie 2014

Sfinții Părinți ne îndeamnă să cugetăm



Prin viața care au trăit-o au devenit un exemplu demn de urmat, iar cuvintele rostite de ei au rămas în vistieria Ortodoxiei  drept cele mai mari comori. Sfinții Părinți ne îndeamnă să cugetăm asupra vieții, morții, păcatelor, lăsându-ne ca moștenire cele mai frumoase citate.

1.Pentru a ne mântui, trebuie să ne smerim, pentru că pe un mândru chiar de l-ai pune în rai cu forța, el și acolo nu-și va găsi liniștea, va fi nemulțumit și va zice: ”De ce nu sunt pe locul cel dintâi?”.  Însă sufletul smerit e plin de dragoste și nu caută întâietate, tuturor le dorește binele și de toate este mulțumit.
Cuviosul Siluan Athonitul

2.”Miluiește-mă” – este un cuvânt scurt, dar care încape în sine o mare de dragoste pentru oameni, pentru că acolo unde este milă, sunt toate bunătățile. Chiar și atunci când nu ești în biserică, spune ”Miluiește-mă”, spune în gând, spune în inimă. Domnul îi aude și pe cei care tac. Pentru aceasta nu este nevoie de loc, ci mai întâi de o stare a sufletului.
Sfântul Ioan Gură de Aur

3.Așa cum o haină este murdară, îmbâcsită de necurățenie, nu poate fi curățită decât dacă e spălată bine și mult cu apă, așa și haina duhovnicească, întinată de necurățenia patimilor, nu poate fi curățită decât cu multe lacrimi, răbdând ispite și scârbe.
Cuviosul Simeon Noul Teolog

4.Domnul ne poruncește să ne iubim unii pe alții. Unde este dragoste, acolo este și bucurie. Atunci când te superi și vrei să spui ceva rău, străduiește-te să taci sau să spui ceva de bine. Este foarte greu, dar cu rugăciune îți va reuși. Pentru toate faptele bune Domnul îți dă puteri. Iar dacă se supără pe tine? Nu te mânia. Ține minte, cuvântul bun face minuni.
Sfântul Ioan Gură de Aur

5.Să-L aveți pe Domnul ajutor în toate, nu nădăjduiți în mintea și puterile proprii, considerați-vă ultimii unul față de altul, având dragoste și smerenie. Să nu fie cineva dintre voi superioară celeilalte, ci fiecare să se considere ultima, și pe toate surorile să le credeți mai bune decât sine. Nu vă uitați la viciile altora și nu judecați și atunci pacea Domnului va fi asupra voastră!
Cuviosul Macarie de la Optina

6.Desigur, ne-ar fi fost mult mai ușor să ajungem în prealuminatul rai, întorcându-ne cu burta săturată de pe perina moale. Însă cărărușa într-acolo pornește de la rădăcina Crucii, căci Împărăția lui Dumnezeu se dobândește nu printr-o durere, nici prin două, ci prin nenumărate dureri.
Cuviosul Antonie de la Optina

7.Nu poți deveni deodată bun și înțelept. Așa devii numai cu timpul, cugetând și trăind o anumită experiență, trecând prin nevoință îndelungată și mai ales râvnind din tot sufletul numai binele. Omul niciodată nu poate fi bun cu adevărat, dacă în el nu se va sălășlui Dumnezeu.
Cuviosul Antonie cel Mare

8.Amintește-ți cât ai păcătuit înaintea Domnului din tinerețile tale, și Domnul te-a răbdat. Ce ar fi fost dacă Dumnezeu ar fi procedat după dreptatea Sa? Demult sufletul tău s-ar fi chinuit în iad. Atât de mult te-a răbdat El și ți-a dat după mila Sa, așa fă și tu aproapelui tău!
Arhiepiscopul Tihon Zadonski

9.Când vei vedea că vrăjmașul te amărăște, nu-i răspunde cu niciun cuvânt jignitor și nu-i dori răul pentru aceasta, ci intră în biserică, pleacă-ți genunchii și, cu lacrimi în ochi, roagă-te lui Dumnezeu să-ți aline scârba și să-ți potolească tristețea.
Sfântul Ioan Gură de Aur

10.A te pocăi înseamnă a simți în inimă minciuna, nebunia, vina pentru păcatele tale, înseamnă a conștientiza că ai supărat cu acestea pe Creatorul tău, Domnul atotmilostiv, nemărginit de sfânt și nemărginit de mult nesuferind păcatul; înseamnă a dori din tot sufletul îndreptare și ștergerea lor.
Sfântul Ioan de Kronștadt

11.Fii ascultător, înfrânat, nu judeca, ferește-ți mintea și inima de cugete rele, gândind că toți oamenii sunt buni, că Domnul îi iubește. Pentru aceste gânduri smerite harul Duhului Sfânt va sălășlui în tine și vei spune: ”Milostiv este Domnul!”.
Cuviosul Siluan Athonitul

12.Cea mai scurtă rețetă pentru a dobândi pacea în suflet: fiți multrăbdători, întotdeauna bucurați-vă, rugați-vă neîncetat și pentru toate mulțumiți!
Sfântul Ambrozie de la Optina


Anna Casian-Musteață
Sursa - Ortodox.md




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu