joi, 2 august 2012

Cu ce boli luptă pepenele roșu?


            Cît încă se mai găsesc la piață pepeni, ar fi bine să profiți la maximum de ei, căci te ajută să previi o serie întreagă de boli. Deși de zeci de ani se știe că pepenii reprezintă o sursă excelentă de Vitamina C, A și B6, studiile recente au arătat că fructul, originar din Africa, aproape că nu are egal în ceea ce privește conținutul său de antioxidanți.

            Cel clasic, roșu, are o mare concentrație de licopen, un carotenoid ce neutralizează radicalii liberi, substanțe care fac rău organismului. Consumul regulat de pepene oxidează colesterolul, ameliorînd și reumatismul și osteoartrita, conform Third Age. Despre licopen se știe că protejează organismul de mai multe tipuri de cancer, inclusiv de cel de prostată, endometrial, pulmonar, colorectal și mamar.
            Un studiu realizat anul trecut în SUA, publicat de Journal of Agriculture and Food Chemistry, a arătat că pepenele este excelent atît pentru femei, cît și pentru bărbați, pentru că previne disfuncțiile erectile, scade tensiunea, mărește sensibilitatea la insulină și luptă cu degenerescența maculară.
            În plus, alte cercetări au arătat că acele carotenoide conținute, mai ales beta-carotenul și licopenul, sunt și mai active dacă fructul este păstrat la temperatura camerei și nu la frigider. Refrigerarea face ca unele dintre proprietățile pepenelui să se piardă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu