miercuri, 23 mai 2012

În premieră la Chișinău - spectacolul The Zoo StoryÎntre 23 și 24 mai la Chișinău, Teatrul de dramă și comedie – Teatrul Mic – prezintă spectacolul The Zoo Story.
 După o piesă de Edward Albee, spectacolul este realizat în regia lui Mihai Iorga. În distribuție: Alex Rusu și Dorin Gribincea. Spectacolul va avea loc în incinta teatrului Licurici, care oferă cu amabilitate spațiul său pentru desfășurarea acestui eveniment.

Teatrul Mic este un proiect care a luat naștere acum 4 ani, din inițiativa unui grup de studenți ai AMTAP, susținuți de profesorul Mihai Iorga. În momentul de față, trupa este compusă din Dana Rusu Ciobanu, Elena Bociarova, Iurie Popa, Alex Rusu și Dorin Gribincea.
Directorul Teatrului Mic, actorul și profesorul Mihai Iorga susține: “Ideea de a forma un teatru a apărut acum patru ani, pe cand actorii Teatrului Mic erau studenți ai academiei și anume la una dintre repetiițiile pentru spectacolul Totul în grădină de Edward Albee.  Piesa lui Edward Albee predispune la dialog. Una din problemele omului modern este lipsa de comunicare și asta în secolul 21, secol în care omului i se pun la dispoziție toate rezervele tehnice pentru a comunica: presa, internetul, televiziunea… Un paradox nu ?”
The Zoo Story este o piesă într-un singur act în care aparent, cu excepția unei conversații, nu se întâmplă nimic – până la momentul finalului violent. Tivită cu un limbaj captivant și cu nuanțe psihologice surprinzătoare de atac și retragere, piesa poate fi descrisă în felul următor:
Un bărbat pe nume Peter, editor cu funcție înaltă și vârstă mijlocie, având un câștig puțin peste mediu – un tip mulțumit de sine – citește confortabil o carte pe banca sa preferată din Parcul Central al New York-ului, într-o după-amiază însorită.
Iată că apare Jerry, un singuratic dezordonat. Jerry anunță în mod repetat și insistent că a fost la zoo. La un moment dat îl face pe Peter, care în mod evident ar prefera să fie lăsat în pace, să lase cartea și să se angajeze într-o conversație. Prin întrebări insistente, Jerry află că Peter locuiește într-o zonă modernă din partea de est a parcului, că firma pentru care lucrează publică manuale, iar acasă are o soție, două fiice și doi papagali. Jerry ghicește rapid că Peter ar fi preferat să aibă un câine în locul acestor pisici și că și-ar fi dorit un fiu. Intuitiv, Jerry bănuiește că nu vor mai urma alți copii și că această decizie a fost luată de soția lui Peter. Cu mâhnire, Peter recunoaște adevărul acestor bănuieli.
Subiectul vizitei lui Jerry la zoo este adus de mai multe ori în discuție.  La un moment dat, Jerry afirmă în mod misterios: “Vei citi în ziarele de mâine, în cazul în care nu vei auzi la știri deseară.” Piesa nu clarifică complet această afirmație. Unii critici spun că acesta vorbește despre moartea care urmează să aibă loc și care în presă ar putea avea următorul titlu: “Murder Near Central Park Zoo.''
ANNA Casian – Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu