vineri, 18 mai 2012

Bibliotecile publice - centre informaţionale pentru comunităţi



Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în parteneriat cu Ministerul Culturii au semnat pe 17 mai 2012 un memorandum de parteneriat cu programul Global Libraries în Moldova pentru modernizarea bibliotecilor, dotarea acestora cu calculatoare şi asigurarea accesului gratuit la internet. Programul este realizat cu sprijinul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.

Astfel, bibliotecile publice vor deveni Centre comunitare şi vor acorda populaţiei acces gratis la informaţii și la serviciile electronice. Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a menţionat că proiectul este prevăzut pentru 2 ani cu posibilitatea extinderii. “La prima etapă vor fi modernizate 60 de biblioteci publice atît din oraşe, cît şi din sate, iar peste 300 de bibliotecari vor fi instruiţi în 5 Centre Regionale de Formare”, a specificat Pavel Filip. Aplicarea cu succes al acestui proiect în sate, ar putea diminua decalajul digital dintre mediul urban si cel rural.
Pînă acum a fost evaluată situaţia bibliotecilor din Republica Moldova şi în baza studiului vor fi elaborate criteriile de selectare a beneficiarilor pentru acest proiect.
Evan Tracz, Directorul programului Global Libraries în Moldova, a menționat faptul că vor fi selectate  5-7 biblioteci din 8-12 raioane, cu scopul de a diversifica serviciile oferite de acestea.
Ministrul Culturii, Boris Focşa, susţine că pînă acum nu a existat o viziune de modernizare a bibliotecilor şi acest proiect vine să lichideze această lacună. În consecinţă bibliotecile publice urmează să devină platforme de comunicare şi de dezvoltare în teritoriu.
Potrivit datelor Ministerului Culturii, în R. Moldova sînt 1350 de biblioteci publice. Doar o parte neînsemnată dintre acestea dispun de computere. Inițiativa Global Libraries îşi propune să formeze parteneriate cu diferite ţări pentru a ajuta bibliotecile publice să asigure acces gratuit la calculatoare şi Internet şi să creeze condiţii pentru utilizarea acestora la potenţial maxim. 
ANNA Casian – Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu