joi, 12 aprilie 2012

„Tudor Golenco: In memoriam”


Pe 11 aprilie, la Centrul Expozițional „Constantin Brîncuși”, a avut loc vernisarea expoziției  „Tudor Golenco: In memoriam”. Tot atunci a fost lansat și albumul cu același titlu.

Tudor Golenco (1957-2006) a fost pictor şi scenograf din Republica Moldova.  A absolvit Colegiul de Arte Plastice “Alexandru Plămădeală” (fosta Şcoala Republicană de Arte Plastice “I. E. Repin”).  Din 1988 pînă în 2006 a activat în calitate de lector la Catedra Pictură şi Grafică, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chişinău.
Pe lîngă numeroase expoziţii personale de tablouri, Tudor Golenco a participat și la restaurarea iconostasului bisericii “Sf. Nicolae” din satul  Buţeni,  r-nul Hînceşti, bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din satul Gaidar (UTA Găguzia), bisericii “Sf. Nicolae” de la Mănăstirea Dobruşa, r-nul Şoldăneşti şi a bisericii “Sf. Gheorghe”, de la Mănăstirea Căpriana, r-nul Străşeni.
La vernisarea expoziției au venit să îi aducă un omagiu celui care a fost Tudor Golenco, atît familia și colegii de breaslă, cît și foștii studenți.
Cuvinte în memoria Maestrului a adus  și Ghenadie Jalbă, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova,  care a afirmat că, datorită acestei expoziții ne putem da seama de veridicitatea expresiei – Totul e trecător, iar Arta rămîne.
Amintirea despre Tudor Golenco rămîne vie în sufletele celor care l-au cunoscut, după cum a afirmat și fostul decan al Facultății de Pictură şi Grafică, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, care a insistat asupra faptului că Maestrul a rămas printre  noi nu doar prin picturile sale, ci și prin sufletele care le-a călăuzit,  xerocopiindu-se peste ele.
Prin această manifestare organizatorii au dorit să șteargă urmele indiferenței,  așternută peste arta și cultura moldovenească.
ANNA Caian – Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu