joi, 26 aprilie 2012

La mulți ani, Eleonora Romanescu!

Eleonora Romanescu  este un nume care s-a afirmat în mediul artistic basarabean, tablourile sale exprimînd fidelitate: față de tradiție, valorile artei clasice, față de temele consacrate, dar și față de propriul eu artistic.
Pictorița s-a născut la 26 aprilie 1926 în satul Leușeni, Orhei.


Eleonora Romanescu își face studiile la Școala Republicană de Arte Plastice ”I. Repin” din Chișinău. Începînd cu anul 1953, timp de 5 ani este profesoara de desen la Școala Pedagogică din Orhei.
În perioada 1959-1964 - frecventează cursurile de restaurare-pictură în cadrul Atelierelor Centrale de Stat ”Iurie Grabari”, Moscova. În aceeași perioadă este restaurator la Muzeul de Artă din Chișinău.
În anul 1958 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R.S.S. Moldovenească, iar cîțiva ani mai tîrziu devine membru al conducerii Uniunii Artiștilor Plastici din R.S.S. Moldovenească.
Timp de 3 ani, începînd cu anul 1973, Elena Romanescu este închisă din motive necunoscute, însă a fost eliberată pe cauțiune de o colegă în scurt timp.
Artista are lucrări aflate în colecții particulare în Republica Moldova, România, Germania, Rusia, Franța, Statele Unite și Canada.
Despre pictorita Eleonora Romanescu, Anatol Ciocanu spunea: "Pictorița Eleonora Romanescu a cules culorile cu oglinzile ochilor, cu bătăile inimii, cu dragostea tainică pentru ele, care o poartă mereu în suflet și ne-a facut-o un al nostru, al tuturora și nu numai al nostru, ci și al celor în lume, unde pînzele dumneaei sunt vizionate în numeroase orașe din: Irak, Japonia, Mongolia, România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Canada și SUA. Astfel pînzele pictoriței călătoresc pe meridianele planetei, purtînd ca niște oglinzi multicolore, sufletul Moldovei, de ieri și de azi și de mîine - republica oamenii, belșugul, speranțele."
    ANNA Casian – Musteață



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu