marți, 13 martie 2012

Începe Festivalul de Film Francofon!


În perioada 17-25 martie 2012, la cinematograful „Gaudeamus”, va demara cea de a XII-a ediție a Festivalului de Film Francofon. Evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova, cu susținrea Ambasadei Franței în Moldova și a partenerilor săi.

Festivalul de Film Francofon este un eveniment anual așteptat de către toți francofonii și francofilii, iar proiecțiile din cadrul acestui festival vor marca Zilele Francofoniei în Moldova.
Alianța Franceză în Republica Moldova, menționează într-un comunicat de presă că, pe parcursul acestor 9 zile, vor fi propuse spre vizionare 11 filme.  Selecția variată va scoate în evidență două mari actrițe franceze, Édith Piaf și Séraphine de Senslis, ale căror vieți au fost aduse pe ecran grație interpretărilor excepționale ale actrițelor Marion Cotilard și Yolande Moreau.
De asemenea,  în cadrul festivalului vor fi prezentate și primele două filme de lung metraj recompensate de către critici în 2008 și 2009 : Tot ceea ce lucește de Géraldine Nakache și Hervé Mimran  și Versailles de Pierre Schoeller, una dintre ultimele apariții ale lui Guillaume Depardieu  pe ecran.
Unul din momentele cheie ale festivalului va fi proiecția filmului – eveniment „Des hommes et des dieux” (Oamenii și Zeii), de Xavier Bauvois, care a obținut Marele Premiu la Festivalul de la Cannes 2010.
În timpul acestui festival nici copii nu vor fi uitați, astfel vor fi difuzate două creații recente din cinematografia franceză de animație.
Inaugurarea oficială a Festivalului va avea loc sîmbătă,  17 martie,  la  ora 18:00,  în prezența exclusivă a lui Laurent Couson, pianist, compozitor, dirijor si actor francez. Acesta interpretează personajul lui Simon în filmul „Iubiri din trecut” (Ces amours-là) de Claude Leouch care va fi difuzat la inaugurare.
În ceea ce privește festivalul itinerant, acesta propune 4 filme pentru mici și mari, în cinematografele din orașele Ungheni -  la data de 20 martie, Cahul  - 21 martie, Tiraspol -  22 martie  și Bălți -  23 martie.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
ANNA Casian - Musteață



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu