joi, 19 ianuarie 2012

Bisericile din Republica turcă a Ciprului de Nord ameninţate cu prăbuşirea

Arhiepiscopul primat al Ciprului, Preafericitul Hrisostom, a fost invitat să comenteze informaţia potrivit căreia o jumătate de miliard de euro este necesar pentru întreţinerea şi restaurarea Bisericilor ortodoxe existente în partea ocupată de turci a Ciprului.Ierarhul cipriot a spus: “Noi nu avem nevoie de bani. Ceea ce avem nevoie este să fie permisă credincioşilor intrarea şi închinarea în aceste biserici, pentru a le curăţa şi restaura”.

El a adăugat: “Biserica noastră este pregătită să dea materialele şi oamenii, să furnizeze mâna de lucru pentru ca păstra aceste monumente cu cât mai puţini bani posibil”. Arhiepiscopul a declarat că a cerut la Uniunea Europeană şi la Naţiunile Unite acelaşi lucru cu ceea ce a cerut Muftiului ciprioţilor turci. “Din păcate, până astăzi, vocea Bisericii nu a fost ascultată şi monumentele noastre sunt ameninţate cu prăbuşirea”,

În partea de nord a Ciprului, ocupată de turci în anii 70 se află biserici ortodoxe de inestimabilă valoare culturală, fiind monumente ale umanităţii, care astăzi sunt lăsate în părăsire sau folosite ca depozite, grajduri, case etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu