Biserica Ortodoxă din Moldova, a recunoscut oficial, astăzi, că în zilele noastre religia nu poate exista în afara internetului, iar negarea acestuia ar fi o luptă cu morile de vînt. Deși are un site (www.mitropolia.md) de trei ani de zile (primul comunicat de presă a fost plasat pe site-ul Mitropoliei la data de 8 septembrie 2008), pînă acum Mitropolia Moldovei nu s-a prea expus despre utilitatea resurselor internet pentru promovarea credinței.
Astăzi, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, a adresat un mesaj de salutare parohiei Mereni, Anenii Noi, cu prilejul lansării „unui nou site creştin ortodox în cuprinsul Mitropoliei Moldovei: www.bisericamereni.md”. În răvaș, Mitropolitul menționează că a primit cu bucurie vestea apariţiei site-ului, dar și că salută iniţiativa părintelui Vitalie Şaramet „de a face misiune în reţeaua internet”.
Citez din comunicatul postat:
Noi preoţii lui Hristos, prin prezenţa noastră în acest imens ocean informaţional, prin intermediul conturilor în reţelele de socializare, blogurilor, paginilor parohiale, în primul rînd trebuie să venim în ajutorul oamenilor, să intrăm în miezul problemelor omeneşti şi ghidîndu-ne de Evanghelie, să găsim soluţia potrivită pentru fiecare persoană în parte.Pe bună dreptate unde este turma acolo trebuie să fie şi păstorul. În ultimii ani creştinii noştri au început să utilizeze tot mai frecvent internetul. Unii pentru a comunica între ei, alţii pentru a găsi informaţii utile. Astfel, este binevenit de umplut acest vid informaţional cu materiale ziditoare de suflet şi de real folos duhovnicesc creştinilor noştri.
În viziunea mea, problema Mitropoliei Moldovei, dar și în genere a religiei creștine, este că acceptă inovațiile cu o mare întîrziere. Încă acum cîțiva ani, auzeam din buzele unor clerici că „televizorul este diavolul din casă, iar coarnele (antena) îi sînt afară”. Ce să mai vorbesc de acum cîțiva ani, dacă și acum în unele sate, aceiași preoți vorbesc despre răul telefoanelor mobile, televizorului, casetofoanelor video, computerelor, codurilor de bare etc., etc. Nu că ei nu ar avea în casa lor toate aceste rele - le au de bună seamă, pur și simplu „turma” neinformată e mai docilă, și mai ușor manevrabilă, decît cea care știe.
Acum ceva timp, membrii unei „mișcări” religioase creștin-ortodoxe, protestau în fața Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, împotriva pașapoartelor cu „cod de identificare”. E dreptul lor să-l ceară, mai ales că autoritățile ucrainene au emis un asemenea pașaport pentru persoanele care, din motive religioase, nu doresc să aibă acte cu „numărul diavolului”, așa cum îl numesc enoriașii cu apucături fanatice.
Ceea ce nu vor să vadă aceiași credincioși, este că chiar liderul lor duhovnicesc zboară la Moscova, deține automobil, are o casă. Păi dacă tot autoritățile moldovene nu doresc să facă acte fără „cod”, atunci cum (și cu ce acte) părintele lor zboară la întrunirile religioase de la Moscova? În baza căror acte are dreptul de a conduce automobilul? Pe numele cui îi este înregistrată casa? Deși nu am fost martor ocular, cunosc că, odată întrebat, acel preot despre care vorbesc, a spus că el și-a făcut pașaportul „ca să poată lupta cu el”.
Sînr credincios și eu, mă consider creștin-ortodox, merg la biserică (deși în ultima perioadă – foarte rar), dar, spre deosebire de mulți, îmi pun aceste întrebări. „Fiecare cu păcatul său”, spun cărțile, adăugînd „Nu judeca și nu vei fi judecat”, dar să interzici turmei pe care o paști să bea apă din izvorul din care bei însuți, mi se pare și mai blasfemic.
În speranța de a nu fi dat anatemei, „mă rog de mă iartă”. Iar în calitatea de membru al comunității bloggerești și internauților autohtoni, salut la rîndul meu înțelegerea clerului bisericesc că a fi în afara „sistemei” înseamnă a nu fi deloc. Crezul trebuie promovat indiferent de resursele folosite. Iertat să-mi fie machiavelismul.
Cu mențiunea „mai bine mai tîrziu, decît niciodată”, așa să vă ajute Dumnezeu!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu