vineri, 2 decembrie 2011

Avem nevoie nu de o zi a unirii, ci de o zi a unității

Ziua Unirii a devenit la români o zi în care amărăciunea dezbinării neamului este însoțită de artificii, panglici și șampanie. Principatele s-au unit, dar românii niciodată.

Ziua Unirii s-a sărbătorit și la Chișinău, mai trist ca niciodată. Premierul Filat a felicitat România și pe toți “cetățenii români”. Eu, ca și alte sute de mii de români din lumea întreagă nu sîntem vizați de această felicitare. Pentru că nu avem cetățenie română. Nici unchiul meu Andrei, care s-a luptat în primul parlament pentru revenirea la alfabetul latin și la steagul tricolor și care a semnat declarația de independență în speranța unirii cu România, tot nu e vizat de felicitarea lui Filat. Nici Paul Goma, care nu are cetățenie română deoarece a fost lipsit de ea de statul socialist roman, tot nu are ce sărbători, din punctul de vedere al lui Filat. E adevărat că Filat nu este un om la gura căruia să te potrivești, dar e premier și de asta am avut parte de cea mai amară zi a Unirii la Chișinău.

Nu avem nevoie de o zi a unirii, ci de o zi a unității. Atunci vom sărbători cu adevărat. Pînă atunci, la mulți ani români cu cetățenie și fără.

http://savatie.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu