marți, 8 noiembrie 2011

Poceaev (film cu subtitrare în limba română)

Lavra Poceaev este una dintre cele mai mari lavre ale Ucrainei de astăzi. În vechea Rusie numai mănăstirile foarte mari, cu mai multe biserici, cu un număr impresionant de călugari şi cu o funcţionare neîncetată din momentul înfiinţării, erau numite lavre. Istoria Lavrei Poceaev a început în secolul al XIII-lea, când, câtiva călugări, goniţi de invazia tătaro-mongola, au venit aici de pe malul râuleţului Poceaev din Kiev, dând numele de Poceaev colinei pe care ulterior au zidit o mănăstire.   
Istoria sa a fost tumultoasă, mănăstirea trecând prin zece razboaie, pe durata celor şapte secole de existenţă. Primul război mondial, ocuparea de către austrieci, trecerea Lavrei sub controlul Episcopului de Varşovia între 1920 şi 1939, după ce partea de vest a regiunii Volan a devenit o parte a Poloniei. Anii 1960, cu persecuţii religioase şi represiuni şi multe alte încercări, au clătinat poate, dar nu au reuşit să distrugă marea Lavra din Poceaev.
«Poceaev» - este un film despre istoria acestei renumite lavre, relatat de un om, care după prima sa vizită aici, a simţit mişcări profunde în propriul suflet, care i-au permis să privească lumea cu alţi ochi. De atunci la orice ocazie revine la acestă renumită lavră. Deci, împreună cu eroul nostru să începem şi noi această călătorie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu