vineri, 18 noiembrie 2011

Miraj sătul


Există o legendă – dacă un student dă dovadă de muncă asiduă, talent și cutezanță – el este răsplătit...
A venit răsplata!!! Strigă bucuroși cei mai buni dintre noi, pe coridoarele universității. Și fiecare, conform gradului său de inițiere în secreta societate a bursierilor  „spînzurațivis-a-vis de decanat, își primește răsplata...

Înfruntînd din nou interminabilele cozi de pe lîngă ferestruicile posomorîte ale caselor, primii dintre cei egali își vor primi în sfîrșit banii... ca mai apoi să-și delecteze mintea cu noile posibilități financiare. Imaginația însă nu va zbura prea sus, altitudinea maximă fiind limitată de suma primită, adică la vre-o cîteva ieșiri „la un suc”...
Iar dacă nu aveți norocul de un tată director de ... măcar ceva, sau, pur și simplu, vă lipsesc banii chiar și pentru moment, nu așteptați salvarea de la bursă. Bursa de gradul III, în sumă de 505 lei, dintre care 3 vă sunt reținuți pentru susținerea și menținerea societății secrete a bursierilor, nu prea vă va fi de mare folos... Aceasta sau va fi mîncată sau „lichefiată” într-o zi sau două. Mă rog, asta e bine, decît nimic... Dar nimicul cu siguranță nu trebuie utilizat ca etalon.
Ce să vă spun? Cu bursa noastră poți doar să mori de foame o lună întreagă, după ce ai mîncat mediocru într-un local sau poți s-o întinzi vre-o 10 zile la cantina universității. 
Dacă vreți să trăiți oarecum decent, găsiți-vă un serviciu cît de cît. Că v-au dus destul părinții în spate  și pentru cei care vă promit creșteri de burse și alte minuni minunate, trimiteți-i la originile sistemului de plăți să mai trăiască și ei din bursă...Succes studenților!
O iluzie care nu convinge e o minciună evidentă. (Jack London)
Și dacă nu – asta-i bursa!
Eduard  Butnaru (2008), cu mici modificări – Anna Casian (2011).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu