luni, 3 octombrie 2011

În sec. XXI - ca în Evul Mediu

Întîmplarea a făcut ca, recent, stînd la o şuetă cu nişte vechi prieteni din anii studenţiei, copiii noştri neastîmpăraţi alergau, cum e şi normal, cînd fiica lor de 5 ani a căzut şi s-a rănit la mînă. Şi pentru că rana necesita intervenţie de urgenţă, am mers împreună la spital. Pînă atunci nu mai fusesem pe acele culuare şi nici nu mai vreau să mai ajung pe ele (cine ar vrea?), deoarece peisajul este dezolant. Pe lîngă faptul că vezi pacienţi cu diverse probleme, mai realizezi în ce condiţii activează bieţii medici – cu ustensile vechi şi aparatură cam de seama mea. Ca să revin la istoria noastră – medicul a fost foarte prompt, fapt pentru care îi suntem şi acum foarte recunoscători, dar văzînd vasul ruginit în care se aflau piesele medicale pentru intervenţie, pînza care la origini era de un alb imaculat probabil (cu nu ştiu cîte zeci de ani în urmă) iar acum, deşi curată, era pămîntie, uzată de vreme - am rămas profund dezamăgită, chiar dacă medicul ne-a asigurat că sunt sterilizate şi a constatat cu tristeţe că, din păcate, aceasta e situaţia în spitalele din ţara noastră... Dealtfel, în multe spitale şi policlinici poţi vedea prize nefuncţionale, lipsa iluminării, aparate vechi, sisteme sanitare defecte etc, şi asta în timp ce noi avem medicină asigurată.
Apropo, începînd cu anul viitor, contribuţiile în fondul Asigurărilor Obligatorii în Sănătate vor creşte de la 7 la 8%. Jumătate vor fi achitate de angajat şi jumătate de angajator. Actuala cotă de contribuţie de 3,5% atît de la angajator, cît şi de la angajat este insuficientă, susţin funcţionarii din medicină, care cer majorarea plăţilor pentru fondul asigurarilor medicale. Astfel, pentru a satisface necesităţile sistemului de sănătate, de la 1 ianuarie 2012 deţinătorii de poliţe medicale vor plăti pentru aceasta 4% din salariu. Tot atîta va plăti pentru fiecare angajat şi angajatorul. Iar în 2014 această cotă urmează să crească de la 8 la 11%. Autorităţile spun că, cică, vor justifica aceste scumpiri cu servicii medicale mai multe şi mai calitative, ceea ce pare a fi mai mult o promisiune pentru a linişti spiritele decît o promisiune demnă de încredere, or cetăţeanul nostru demult nu mai crede în sistemele existente la noi, care parcă vin să experimenteze pe seama oamenilor, decît să le îmbunătăţească calitatea vieţii.
Avem un tablou sinistru - instrumente medicale vechi de 20-30 de ani şi dispozitive uzate sunt folosite în tratarea pacienţilor, cu autorizații de funcționare înnoite de la an la an. Se întâmplă nu numai în instituţiile de profil din raionul nostru, dar şi în cele cu renume din capitală. Spitalele de stat, comparativ cu clinicile private, unde sunt condiţii foarte bune de îngrijire a bolnavilor şi aparataj performant, de ultimă generaţie, au în dotare instrumente medicale rămase de pe vremea sovietică, care ar trebui expuse într-un muzeu, ca vestigii, şi nu folosite în practică în mod curent.
Mai nou, dacă vor aparatură nouă, directorii de spitale trebuie să prezinte oficialilor CNAM proiecte de modernizare a instituţiilor pe care le conduc. Fondul de dezvoltare al CNAM, aprobat anul trecut, în valoare de 55 de milioane de lei, este destinat investiţiilor în reutilări, transport sanitar, reparaţii şi reconstrucţia spitalelor. Să sperăm ca măcar o parte infimă din aceşti bani să ajungă şi pentru renovarea aparatajului şi a instrumentarului medical de primă necesitate în instituţiile medicale din raionul nostru...

www.curierul.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu