joi, 27 octombrie 2011

Ce ne aşteaptă mîine?

Cronica ştirilor de săptămîna curentă abundă în titluri gen sensaţie, care te fac să simţi cum trec furnici pe tot corpul: „Un bărbat de 34 de ani a violat o fată de doar 13 ani într-un parc din Chişinău”, „Jaf armat la Ialoveni”, „Va înfunda puşcăria pentru că şi-a ucis prietenul de pahar”, „Şi-a înjunghiat concubina, iar apoi și-a luat viața” etc. Te ia groaza cînd priveşti ştirile televizate sau citeşti ziarele, la ordinea zilei sunt crime odioase care te determină să te inhibi şi să priveşti suspicios orice persoană care trece pe lîngă tine, căci, de obicei, oameni aparent normali săvîrşesc infracţiuni de care nu te-ai fi gîndit niciodată că ar putea fi capabili. La cealaltă extremă sunt fenomenele pe care nici nu ai cuvinte suficiente să le caracterizezi, cum ar fi majorarea tarifelor la gazele naturale şi mai nou la căldură.

Nu este de ajuns că oamenii trăiesc cu frică, dar nici nu mai au speranţa că ziua de mîine va fi un pic mai bună, deoarece realitatea le demonstrează contrariul, venind ca o palmă peste obraz pentru a rămîne treji şi a nu le permite nici măcar să viseze. Această criză profundă este simţită mai acut de omul simplu, care nu are suficiente resurse pentru a-şi plăti facturile, care nu are bani îndeajuns pentru a-şi îmbrăca copiii de iarnă, care numără bănuţii să-i ajungă de pîine pentru a doua zi. Pe lîngă toate acestea, ţara noastră se numără şi printre cele mai corupte din lume, alături de  Rusia şi Ucraina, potrivit unui studiu anual publicat de organizaţia Transparency International, dar şi ţara în care se consumă cel mai mult alcool din lume, după cum afirmă Ministerul Sănătăţii, ea fiind şi cea mai săracă din Europa, dar şi cu cele mai multe fete exploatate sexual în străinătate, conform altor surse.
Este abominabil ceea ce se întîmplă atît la noi acasă, cît şi în întreaga lume – la o scară fără precedent. Oamenii devin tot mai înrăiţi, dezamăgiţi de sistemul în care trăiesc şi activează, nemulţumiţi de condiţiile de viaţă, de guvernanţii corupţi şi nepăsători la durerile lor, de nesiguranţa în care se află în propriile lor case. De cele mai multe ori ei hotărăsc să-şi facă dreptate singuri – prin greve, manifestaţii, atentate, răsturnări de guvern etc, măsuri radicale care destabilizează societatea şi pun în pericol viaţa oamenilor paşnici. Copii, femei, tineri şi bătrîni cad victime ale atrocităţilor comise cu sînge rece de cei care consideră că sunt în măsură să hotărască cum să dirijeze cu viaţa altora, deşi aceştia nici măcar nu le-au cerut să intervină în schimbarea cursului existenţei lor, deoarece consideră că nu omul este cel care poate într-adevăr să schimbe lucrurile spre bine, ci Dumnezeu, de care mulţi s-au îndepărat în aceste zile din urmă, deşi afirmă că sunt credincioşi.
Şi dacă am urma regula de aur la care ne-a îndemnat Iisus, şi anume să le facem oamenilor aşa cum vrem să ne facă şi ei nouă, am contribui la pacea fragilă din Univers măcar în mică măsură, la zîmbetul unui copil flămînd din Somalia, la încetarea conflictelor armate din Orientul Mijlociu şi lista poate continua la nesfîrşit...

Elena Zaitev, curierul.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu