luni, 26 septembrie 2011

Uniforma şcolară – o ţinută obligatorie?


Săptămîna trecută, preşedintele Academiei de Ştiinţe Gheorghe Duca a înaintat Guvernului propunerea de a introduce uniforme obligatorii în toate instituţiile preuniversitare de învăţămînt. Iniţiativa lui Gheorghe Duca a fost însoţită şi de un model de costum de culoare albastru închis, cămaşă albă şi cravată azurie. Academicianul a adus şi două argumente în sprijinul ideei sale: îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi stimularea dezvoltării industriei textile din Republica Moldova. În acest fel, președintele Academiei de Științe a Moldovei dorește evitarea fenomenului de discriminare a şcolarilor, precum și o mai bună conduită a elevilor moldoveni.
Inițiativa academicianului a reaprins vechea discuţie cu privire la ținutele obligatorii. Pedagogii, elevii, dar şi părinţii acestora s-au împărţit în două tabere, unii dintre ei susţin, alţii se opun propunerii președintelui Academiei de Știinţe.

Iniţiativa e foarte bună, doar că părereile sunt din cele mai diferite. Cei mai revoltaţi de gîndul că vor trebui să se uniformizeze, renunţînd la blugi şi tricouri sunt elevii claselor mari, adolescenţii, aceştia spunînd că ar prefera să se manifeste mai liber în alegerea vestimentaţiei şcolare. Şi părinţii sunt de părere că uniforma şcolară nu este o idee reuşită, dar pînă la urmă, în cazul în care va fi introdusă o normă obligatorie, nu vor avea încotro şi se vor conforma noilor reguli. Multe cadre didactice, dar şi psihologi consideră că uniforma îi face pe elevi mai concentraţi pe învăţătură şi mai prietenoşi unii cu alţii.
Iniţiativa academicianului se bazează de fapt pe exemplul sistemului de învățămînt din SUA, Japonia şi statele membre ale Uniunii Europene, care au introdus uniforma obligatorie, un dress code obligatoriu pentru o anumită instuţie de învăţămînt.
Pentru a ne expune asupra subiectului, ar fi bine să analizăm cum stau lucrurile la acest capitol, or care este vestimentaţia şcolară de fiecare zi a unui elev din clasele gimnaziale şi de liceu din instituţiile noastre. Pentru aceasta nu trebuie neapărat să mergi la o instituţie de învăţămînt, este de ajuns să mergi pe jos în fiecare dimineaţă la serviciu şi să analizezi dress code-ul elevilor grăbiţi spre şcoală. Uniforma elevilor din clasele mari este – blugii şi tricourile din cele mai diverse şi în culori mai aprinse cu diferite inscripţii într-o limbă străină, adeseori indecente. Tricourile cu decolteu „generos” (?!) şi fustele de-o şchioapă sunt articolele de vestimentaţie a fetiţelor din perioada pubertăţii şi adolescentelor, acest stil fiind asortat cu diverse accesorii la gît şi mîini - lanţuri şi mărgele de ultimă generaţie. Puneţi-vă în rolul unui tînăr profesor (bărbat) care vine la ore în clasele mari unde este sedus de stilul provocator „sexy” sau „glamour” al discipolelor lui... , care evident, puţin probabil, se va concentra la disciplina predată... Fiţi de acord, că uniforma lor ar corespunde mai mult unui kasting pentru un concurs de frumuseţe şi nicidecum pentru lecţiile din şcoală, lucru ce ar trebui conştientizat şi de părinţii acestora. Şi băieţi îmbrăcaţi la patru ace, în costume cu cravată poţi vedea mai puţini în şcolile noastre, majoritatea dintre ei, în cel mai bun caz, fie poartă blugi cu tricouri sau training-uri şi adidaşi, în cel mai rău caz – pantaloni scurţi şi şlapi... Oare asta e ţinuta de zi a unui elev care vine să culeagă înţelepciune şi bune maniere în Ţara Cunoştinţelor?
Prin ce era rea, incomodă, neadecvată ţinuta obligatorie a unui elev din instituţiile de învăţămînt cu 40-50 ani în urmă, cînd toţi copiii (de la cei mai mici pînă la cei mai mari) purtau o uniformă şcolară, pe care părinţii o puteau procura la preţuri accesibile de la orice magazin de haine? În primul rînd, cheltuielile părinţilor pentru îmbrăcarea elevului de şcoală erau minime, în al doilea rînd, se evita fenomenul de discriminare între elevi, în funcție de veniturile părinților sau mediul din care proveneau. Fapt foarte evident la ziua de azi, ce pune în situaţie părinţii cu venituri mici.
Nu ştiu care va fi pînă la urmă decizia Guvernului şi Ministerului de Educaţie vizavi de subiectul pus în discuţie, părerea mea este că introducerea uniformei şcolare e una incontestabilă, poate măcar pentru faptul ca elevii să ia mai în serios şcoala, asumîndu-şi totodată o conduită impusă de instituţia de învățămînt unde îşi desfăşoară studiile.

Tatiana TODOSEICIUC,  curierul.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu