luni, 5 septembrie 2011

Festivalul Cărţii şi Lecturii – la prima sa ediţie in orasul Hincesti



În contextul sărbătorii naţionale “Limba noastră”, a luat start prima ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii, care este dedicată poetului Grigore Vieru. Festivalul se va desfăşura în toate bibliotecile publice din ţară, inclusiv în raionul nostru, în perioada 31 august - 5 septembrie. În or. Hînceşti, Festivalul a fost deschis la Biblioteca de carte românească de către şeful secţiei Cultură Tudor Plăcintă, avîndu-i ca invitaţi pe vice-preşedintele raionului Anatolie Chetraru şi şefa Direcţiei Învăţămînt Valentina Tonu, care au venit cu mesaje de felicitare în adresa auditoriului. Organizatorii au făcut cunoscute obiectivele acestui Festival, importanţa şi impactul pe care acesta îl va produce în rîndul iubitorilor de carte, dar şi a societăţii în general, s-au recitat poezii de T. Arghezi şi G. Vieru, după care discuţia a continuat în incinta filialei bibliotecii judeţene din Vaslui, România, unde, în cadrul unei mese rotunde moderate de directorul bibliotecii publice raionale “Antonie Plămădeală” Mariana Jalbă, cititorii s-au pronunţat vizavi de personalitatea lui Nicolae Milescu Spătarul, o personalitate remarcabilă, dar rămasă pe nedrept în umbra istoriei.
Pe tot parcursul Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii se vor organiza la nivel de instituţii de învăţămînt, biblioteci şi cămine culturale suite de activităţi menite să contribuie la creşterea rolului cărţii şi lecturii în viaţa comunităţii. Activităţi importante vor avea loc şi într-un şir de ţări străine (Italia,  Portugalia, Grecia, Franţa, SUA, Canada, Rusia ş.a.) unde există biblioteci de carte românească. În fiecare an, participanţii la festival vor face colete de cărţi pentru diaspora moldovenească. La ediţia din 2011 se vor colecta cărţi în vederea înfiinţării unei biblioteci pentru moldovenii din Portugalia.
Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii (FNCL) este patronat de UNESCO, fiind organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Naţională, în partenierat cu Ministerul Educaţiei,  Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova ş.a.
Printre măsurile prevăzute de scenariul festivalului se numără diverse expoziţii, concursuri, recitaluri de poezie şi de muzică, seri literare, întîlniri cu scriitorii etc.

Elena ZAIŢEV, curierul.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu