vineri, 25 martie 2011

Creşterea ovinelor pentru Pavel Moşneagu din com. Lăpuşna e o tradiţie de familie

sursa: curierul.md
O afacere prosperă cu care-şi întreţine  doar familia – cei 12 copii 
  Creşterea oilor în ţara noastră are tradiţie de secole, cu toate acestea, astăzi prea puţini gospodari cresc mai mult de 10 -15 oi pe lîngă casă. Îngrijirea acestor animale care presupune petrecerea unor măsuri profilactice periodice, hrană furajeră diversă, un ocol separat, păşune, sunt doar cîteva din necesităţile stringente pentru creşterea sănătoasă a ovinelor. Pe lîngă toate acestea, probabil, e nevoie şi de o pasiune aparte, cimentată de ani de zile, precum am descoperit-o la Pavel Moşneagu din com. Lăpuşna, ce se trage dintr-o familie de oieri, un extraordinar gospodar şi familist. Despre această familie, CURIERUL a scris acum cîţiva ani în urmă, ca fiind cea mai numeroasă familie din raion, care la momentul cela avea 10 copii. Astăzi Pavel şi Ludmila Moşneagu cresc şi educă 12 copii – 6 băieţi şi 6 fete, cea mai mare fiind fata de 23 de ani (care e căsătorită deja, avînd şi ea o fetiţă) şi cel mai mic membru al familiei fiind un băieţel de un anişor. 

    De data aceasta, i-am păşit pragul acestei familii, pentru a ne relata povestea afacerii sale – pasiunea pentru creşterea ovinelor, pasiune moştenită de la părinţii săi. „M-am născut într-o familie de oieri, de cînd mă ţin minte noi am avut oi, şi-a început relatarea dl Pavel. Eu am început afacerea cu doar 200 de oi, ajungînd în cîţiva ani pînă la 1000 de capete. Cînd erau vremuri mai bune comercializam producţia, avînd şi un venit propriu, acum însă e o afacere mai mult pentru întreţinerea familiei, a celor 12 copii pe care-i am, pentru creşterea cărora nu primim nici un ajutor din altă parte,” a specificat puţin dezamăgit Pavel Moşneagu.  Am vizitat ocolul pe care-l are dl Moşneagu, amplasat pe vîrful unui deal la marginea satului – o adevărată fermă cu o întreagă gospodărie – oi, capre, vite, păsări domestice, hulubi de casă, porci şi iepuri, întreţinute în condiţii adecvate şi într-o curăţenie ideală pentru o creştere sănătoasă.
       Turma sa de oi, actualmente, numără mai mult de 600 de capete, ovine frumoase, bune de lapte şi de lînă. Capre are mai puţine, acestea fiind foarte fertile în acest an, au fătat cîte 3-4 iezi, de aceea imaşul pe care le-am găsit păscînd, era împînzit de mici căpriţe albe şi negre. „Şi caprele sunt bune de lapte, fiecare dintre ele dă pînă la 3 kg de lapte pe zi, adică cîte 1,5 kg la o mulsoare”, a subliniat dl Pavel. Continuîndu-şi povestirea, în aceeaşi ordine de idei, oierul ne-a relatat despre îngrijirea în detalii a ovinelor, specificînd că deşi la sezon cînd sunt în toi lucrările agricole, îşi angajează lucrători cu ziua, de fapt îi place personal să se ocupe de fiecare animal în parte – să le mulgă, să le primească naşterile, să le facă unele intervenţii chirurgicale (în caz de boală), să le vaccineze, etc, ceea ce-l face să-şi cunoască la perfecţie fiecare oiţă.  Pavel Moşneagu acordă o atenţie deosebită creşterii sănătoase a animalelor. „Pentru o reproducere sănătoasă, oile au nevoie de o întreţinere bună, mă refer la hrană, măsuri de profilaxie, precum şi condiţii adecvate de întreţinere. În furajarea oilor trebuie folosite fînuri, nutreţuri suculente şi păşune variată”.
     Nu a făcut careva studii, cunoştinţe de specialitate, dar cu toate acestea experienţa practică de ani de zile dobîndită în mijlocul turmei proprii, îl face pe dl Pavel un sfătuitor de nădejde al tinerilor oieri. „Oile trebuie tunse şi îmbăiate la intervale regulate, de 21 de zile, trei scăldări pe sezon. De asemenea, trebuie vaccinate, deparazitate. Oile, spre deosebire de vite, au nevoie de hrană de o calitate mai bună. De aceea acestora ar trebui să li se dea un amestec de lucernă cu fîn, nu doar iarbă”, a specificat dl Moşneagu.   Şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Hînceşti, Vasile Breahnă a reiterat importanţa creşterii ovinelor ca una foarte viabilă în domeniul zootehniei, iar oierul Pavel Moşneagu ca fiind unul dintre cei mai prosperi şi profesionişti proprietari la acest capitol din raion, de aceea în timpul cel mai apropiat gospodăria sa va fi certificată ca fermă de oi de prăsilă, care va servi drept model cu cea mai înaltă productivitate şi calitate.
       Puţin supărat s-a arătat interlocutorul nostru pe administraţia publică locală, precum şi guvernarea actuală, care spune el nu l-a ajutat cu nimic nici o dată - nici la dezvoltarea afacerii, nici la întreţinerea familiei numeroase, a celor 12 copii, neluîndu-se în consideraţie nici faptul că la moment 4 dintre ei fac studii superioare prin contract. „Afacerea care o am îmi ajută să-mi întreţin familia, să achit studiile copiilor la universităţi, să le asigur o viaţă decentă, de aceea în tot ceea ce fac îmi depun tot sufletul şi dragostea,” a avut să încheie dl Moşneagu.

3 comentarii:

  1. Pavel si Ludmila...sunt parintii mei,,si le multumesc din suflet pentru tot.....ei sunt cei mai bravo parinti...ei au putut,educa 12 copii,si ii alina pe toti cum a putut....si a ne indrepta spre bine...eu le doresc multa,multa sanatate si multi ani fericiti..va iubesc..cu mult drag si respect fiica M!!!.

    RăspundețiȘtergere